Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Tuna Matbaacılık

Hücrenin bölünmeye başlamasından sonra onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar olan sürece ya da zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücre döngüsü iki aşamada incelenir. İlk aşama, hücre döngüsünün uzun dönemi olan interfazdır (hazırlık evresi). Bu evreyi daha kısa süren mitotik evre (bölünme) takip eder. Mitotik evre çekirdek bölünmesi (Mitoz/karyokinez) ve sitoplazma bölünmesi (sitokinez) olayları ile gerçekleşir.

2. MİTOZ

Ökaryot tek hücrelilerden, memeliler gibi çok hücrelilere kadar görülen bir bölünme şeklidir. Mitozda ana hücreden iki yavru hücre oluşur. Hücre gibi karmaşık bir yapının bölünmesi, basit bir şekilde ikiye ayrılarak gerçekleşmez. Mitoz sırasında, hücrenin yönetim ve kalıtım molekülü olan DNA’nın oluşacak yavru hücrelere nitelik ve nicelik bakımından değişime uğramadan aktarılması gerekir. Böylece genetik yapı korunur ve oluşan yavru hücreler tıpatıp ana hücreye benzer. Yaralanan ve yaşlanan hücrelerin yerine mitozla aynı genetik materyale sahip yeni hücreler meydana gelir. Çok hücreli bir canlının büyümesi, hücre sayısının mitozla artması sonucu gerçekleşir. Aynı zamanda mitoz tek hücreli ökaryot hücre yapısına sahip canlılarda da üremeyi sağlar. Prokaryot hücre yapısına sahip canlılarda çekirdek olmadığı için mitoz görülmez.

2.1. İnterfaz

Ökaryot hücreler yaşamlarının büyük bir kısmını bu evrede geçirir. Hücrenin bölünmeye hazırlandığı en uzun evredir. Hücre bu evrede büyür, gelişir ve bölünme için gerekli hazırlıkları yapar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!