Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 168 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Tuna Matbaacılık

DOĞAL KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI

Son 25 yıllık süreçte çok hızlı artan dünya nüfusu 7 milyar kişiye yaklaşmıştır. Bu kadar kalabalık nüfusun beslenme, barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması sürecinde doğal kaynaklara olan talep ve bu kaynaklar üzerindeki baskı artmıştır. Ormanlar yok edilmekte, su kaynakları kirlenmekte, küresel ısınma da etkisini daha fazla hissettirmektedir. Buna karşın dünyada yaklaşık 2 milyon insan kuraklıkla, bir milyardan fazla insan da açlıkla mücadele etmektedir. Tüm bunlar, çevrenin “sınırsız bir ham madde kaynağı” olmadığını ve insanların nesiller boyu varlıklarını sürdürebilmeleri için sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini göstermektedir.

Sürdürülebilir kalkınma kavramı, resmî olarak ilk defa 1987 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan “Ortak Geleceğimiz” adlı raporda kullanılmıştır. Bu raporda sürdürülebilir kalkınma “Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini karşılama olanaklarını tehlikeye atmaksızın karşılayan kalkınma.” olarak tanımlanmıştır. Sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere üç bileşeni vardır Sürdürülebilirliği sağlamak için çevre, toplum ve ekonominin bir bütün olarak ele alındığı yaklaşımlar gerekmektedir.

Doğada insanın bir etkisi olmadan, kendiliğinden oluşmuş zenginliklere doğal kaynak denir. Güneş, rüzgâr, toprak, mera, orman, su ve bazı besinler doğal kaynaklara örnek olarak verilebilir. Dünya üzerinde yapılan pek çok faaliyetin temelinde doğal kaynaklar vardır. Diğer faaliyetler bu kaynaklar üzerinde şekillenir. Örneğin tarım aslında insan faaliyetidir. Ancak bu faaliyetin temeli doğal bir kaynak olan topraktır Benzer şekilde doğal bir kaynak olan su kullanılarak ulaşım, turizm, su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği gibi etkinlikler yapılabilmektedir.

Doğal kaynakların insan ve toplum hayatında çok önemli bir yeri vardır. Örneğin günlük hayatta kullanılan kâğıt, kalem ve ev eşyalarının her biri doğal kaynak ürünüdür. Bir ülkenin sahip olduğu doğal kaynaklar, o ülkenin doğal zenginliğini oluşturur. Bu kaynakların kullanımı sırasında doğal dengeye zarar vermeyen yaklaşımların uygulanması doğal kaynakların sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Çevreye zarar vermeyen kalkınma, sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmanın da temelini oluşturmaktadır.

Doğal kaynakların sürdürülebilirlik düzeyi ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin göstergesidir. Ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş ülkeler, sahip oldukları doğal kaynakları verimli ve uzun süre kullanabilmenin yollarını arar. Bu nedenle bu ülkelerde doğal dengeye zarar verilmeden ekonomik ve sosyal olarak toplumun refah düzeyinde artış sağlanabilmektedir. Geri kalmış ülkelerin ise teknolojik yetersizlik ve eğitim eksikliği gibi nedenlerle doğal dengeyi gözetmeden doğal kaynaklarını tüketme eğiliminde oldukları görülmektedir. Böylece tarım ve inşaat alanları için ormanların yok edilmesi,

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!