Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 179 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 179 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 179 Cevapları Tuna Matbaacılık

Ülkemizde Üretim Çalışmaları İçin 3 İstasyon Bulunuyor

Ülkemizde Anadolu yaban koyunlarının son kaldığı yer olan Konya-Bozdağ’da bulunan 35 bin dekarlık üretme istasyonunda 385 adet yaban koyunu bulunuyor. Ülkemizde bu istasyonun yanında Ankara Nallıhan ve Afyonkarahisar’da olmak üzere 2 ayrı istasyonda daha üretim çalışmaları yapılıyor. Konya-Bozdağ’dan nakledilen bireyler ile kurulan Ankara-Nallıhan Üretme İstasyonunda 46 ve Afyonkarahisar-Şuhut Üretme İstasyonunda ise 23 adet yaban koyunu ile yetiştirme çalışmaları sürdürülüyor. Bu istasyonlarda üretilen yaban koyunları uygun alanlarda tabiata bırakılarak türün neslinin devam ettirilmesi sağlanıyor.

Dünyaya Gelen 8 Yavru Sağlıklı Bir Şekilde Büyüyor

Ülkemizin en önemli endemik memeli türü olan yaban koyunları, mayıs ayı başından itibaren doğum yapmaya başlıyor. Bu çerçevede Şuhut Anadolu Yaban Koyunu Üretme İstasyonunda 13 dişi ve 10 erkek koyunla üretilen Anadolu yaban koyunundan mayıs ayı içerisinde 4, haziranda ise 4 olmak üzere toplamda 8 kuzu dünyaya geldi. Kuzular sağlıklı bir şekilde anneleriyle beraber söz konusu alanda büyüyorlar. Mevcut 13 dişiden 2-3 adedinin daha doğum yapması bekleniyor. Bu üretim ise yüksek bir başarı olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’de doğal alan dışında tohum koruma çalışmaları yapılmaktadır. Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü bünyesinde 1974 yılında kurulmuş olan ilk ulusal tohum gen bankasında ülkemizin bitki genetik kaynaklarına ait tohum örnekleri uzun, kısa ve orta süreli olarak korunmaya başlanmıştır. Koruma altına alınan tohumlar arasında ülkemizdeki tarım bitkilerinin yabani ve otsu akrabaları, ekonomik öneme sahip diğer yabani bitki türleri (tıbbi, aromatik ve süs bitkileri gibi) ve endemik bitki türlerine ait tohumlar da bulunmaktadır. Bunun ardından kurulan ve dünyanın sayılı büyük gen bankalarından olan gen ve tohum bankaları ile botanik bahçelerinde binlerce bitki türü korumaya alınmıştır. Ayrıca bu bitkilerden üretilen sertifikalı tohumlar, ülkemizde kullanıldığı gibi yurt dışına da ihraç edilmektedir.

Medyadan

İzmir ve Ankara’da İki Tohum Gen Bankası Bulunuyor

Türkiye’de 2021 yılı itibariyle 2 tohum gen bankası ve 18 arazi gen bankası bulunuyor. Tohum gen bankalarından biri İzmir’de hizmet veriyor. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde 1964’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Merkez, 1974’den beri “Ulusal Gen Bankası” adıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ulusal Gen Bankası aynı zamanda dünyadaki gen bankalarının da ilk örnekleri arasında sayılıyor. Burada, gelecek nesillere aktarılmak üzere yaklaşık 60 bin tohum örneği ve 3 bin 500 civarında endemik bitki türü koruma altında tutuluyor. Türkiye’deki bir diğer tohum gen bankası ise Ankara’da. Tohum örneklerinin güvenlik yedeklemelerinin yapılması amacıyla 1988’de Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde çalışmalar başladı. 2010 yılında bu çalışmalar iyice olgunlaştı ve “Türkiye Tohum Gen Bankası” adıyla faaliyete geçildi. Ankara’daki merkez 250 bin tohum saklama kapasitesine sahip. Türkiye Tohum Gen Bankası aynı zamanda, dünyadaki en önemli 10 gen bankası arasında gösteriliyor.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 179 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!