Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 18 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Tuna Matbaacılık

Metafaz: İğ ipliklerini oluşturan mikrotübüller çekirdek bölgesinde yoğunlaşıp kromozomlarla etkileştiği için bu evrenin başlangıç kısmında çekirdek zarı parçaları tamamıyla görünmez olur. Kinetokorlarına iğ ipliklerinden bağlanmış kromozomlar hücrenin ekvator bölgesine dizilir. Kromozomlar bu aşamada en kısa ve belirgin hâldedir. Bu yüzden bu evre, insanlarda bazı genetik hastalıkların belirlenmesi için yapılan karyotip analizi için çok önemlidir.

Bilgi Kutusu

Karyotip analizi (kromozom analizi), kromozom yapısının ve sayısının incelenerek olası kalıtımsal hastalıkların tespit edilmesi, birey ile ilgili tanıların bir genetik uzmanı doktor tarafından değerlendirilmesidir

Anafaz: Kromozomların sentromerleri bölünür ve kardeş kromatitleri birbirinden ayrılmaya başlar. Daha önce birbirlerine bağlı hâldeki kardeş kromatitler artık kromozom olarak anılır ve hücrenin zıt kutuplarına doğru hareket etmeye başlar. Bu hareket iğ ipliklerinin boyunun kısalmasıyla gerçekleşir. Kromatitlerin kutuplara hareketi çok net bir şekilde bu evrede gözlemlenir

Kardeş kromatitlerin ayrılması ile oluşan bu kardeş kromozomların tamamı kutuplara ulaştığında anafaz sona erer. Anafaz sonunda, hücrenin her iki kutbu eşit sayıda kromozoma sahip olur. Hücrede kısa süreliğine kromozom sayısı iki katına çıkar.

Telofaz: Telofazda hücrenin iki kutbunda yeni çekirdekler oluşur. Atasal hücrenin çekirdek zarı parçalarından ve iç zar sisteminin diğer kısımlarından yeni çekirdek zarları oluşur. Kutuplara ulaşan kromozomlar açılarak interfaz aşamasındaki ince ve uzun iplikçikler hâline döner. İğ iplikleri kaybolur. Çekirdeğin genetik olarak özdeş iki çekirdeğe bölünmesiyle karyokinez tamamlanmış olur. Çekirdeğin bölünmesi bitmiştir. Sitoplazma bölünmesi yani sitokinez bu arada gerçekleşme yolundadır.

Sitoplazma Bölünmesi (Sitokinez): Hücre bölünmesinde karyokinezle birlikte genellikle sitokinez de gerçekleşir ve sitokinez iki yeni hücre oluşmasını sağlar. Sitokinez çoğunlukla anafazın sonunda ya da telofazın başında başlar. Çekirdek bölünmesi tamamlanırken sitokinez de sona erer. Bitki ve hayvan hücrelerinde sitokinez farklı şekilde gerçekleşir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!