Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 180 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları Tuna Matbaacılık

Bildiğiniz gibi canlıların sahip olduğu özelliklerin tümü DNA’ları içerisinde yer alan genler tarafından saklanmaktadır. Her canlı farklı bir gen dizilimine sahiptir. Bu da canlılar arasında çeşitlilik meydana getirmektedir. Nesilden nesile aktarılan bu genetik kaynakların kime ait olduğu ülkeler arasında sürekli bir tartışma konusu olmuştur. Bu konu, Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ile “Ülkelerin sınırları içerisinde yer alan tüm genetik haklar o ülkeye ait olacaktır.” şeklinde bir sonuca bağlanmıştır.

Yabani bitkilerin ve hayvanların veya onlara ait parçaların yetkili kurumların izni olmadan doğadan toplanması ve yurt dışına çıkarılması biyokaçakçılıktır. Türkiye, pek çok bitki türünün ve genetik çeşidin ana vatanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle biyokaçakçılık konusunda riskli bir konumdadır. Biyokaçakçılık konusu ülkemizde bulunan biyoçeşitliliği tehdit etmektedir. Ülkemizde bulunan bu doğal genetik kaynakları korumak adına Anayasa’da Biyokaçakçılık Kanunu yer almaktadır. Bu Kanun kapsamında ülke sınırları içerisinde herhangi bir canlının ya da genetik kaynağın çıkışına izin verilmemekte ve biyokaçakçılık yapanların yakalanması durumunda bu kişilere para cezası uygulanmaktadır. Bu konu çerçevesinde yetkililerin dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Doğal alanlardaki bitkilerin ve hayvanların izinsiz toplandığından şüphelendiğinizde ilgili makamlara durumu ihbar edebilir, biyokaçakçılık ile mücadele etmeye yardımcı olabilirsiniz. Biyolojik çeşitliliğin korunmasının sadece biyolojik bir olay olmadığını belirtmek gerekir. Bu olayın politik, ekonomik, sosyal ve etik yönleri vardır. Biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla ilgili uygulamalar; yerel yönetimler, politikacılar, biyologlar, eğitimciler, ormancılar, tarım üreticileri, mühendisler, ekologlar, sosyologlar, ekonomistler, turizmciler, sivil toplum kuruluşları ve toplumun diğer kesimleri tarafından eş güdüm ve iş birliği içinde yapılmalıdır.

Medyadan

Türkiye, Biyokaçakçıların Hedefi Oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) verilerine göre Türkiye’de 2007-2016 yılları arasında toplam 65 biyokaçakçılık olayında, 20 farklı ülkeden 125 kişi hakkında yaklaşık 3 milyon 500 bin TL idari para cezası uygulandı. 2011 yılında 21,2012 yılında 11, 2013 yılında 2, 2014 yılında 5, 2015 yılında 8, 2016’da ise 3 biyokaçakçılık vakası tespit edildi. Çevre Kanunu kapsamında 2016 yılında 3 vakaya karışan 3 kişi için kişi başı 40 bin 913 TL olmak üzere toplam 122 bin 739 TL idari para cezası uygulandı.

İŞTE O ‘TÜRLER’

DKMP verilerine göre son 5 yılda karşılaşılan biyokaçakçılık vakalarında Türkiye’ye özgü başta orkide (salep) türleri olmak üzere yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kelebekler ve diğer böcek türleri, engerek yılanı ve semender türleri ülke sınırlarından çıkarılmak istendi. Biyokaçakçılığın özellikle biyolojik çeşitlilik ve endemik türler açısından zengin illerde ya da turistlerin daha çok bulunduğu yurt dışı giriş-çıkış gümrük kapılarında yoğun olarak belirlendiği açıklandı. Biyokaçakçılık vakalarının çoğunun Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Güney Anadolu illerinde gerçekleştiğini gösteren DKMP verilerine göre İsveç, Danimarka, Fransa, Macaristan, Japonya, Hollanda gibi ülkelerden gelen yabancılar genellikle bitki türlerini, Suriye’den gelenler kuş türlerini, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Almanya gibi ülkelerden gelenler ise kelebek ve diğer böcek türleri ile sürüngen türlerini kaçırdı ya da kaçırmaya teşebbüs etti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!