Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 24 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Tuna Matbaacılık

Mitozla birbirinin aynı iki yeni hücre oluşur. Bu hücrelerin sitoplazma ve hücre zarı miktarı ile or- ganel sayısı farklı olabilir. Ama ana hücrenin kromozom sayısı ve genetik özellikleri ile oluşan yeni hücrelerin kromozom sayısı ve genetik özellikleri aynıdır. Bu nedenle mitoz ile nesiller arasında genetik çeşitlilik oluşmaz (istisnai durumlar ve mutasyonlar hariç). Olgunlaşmış sinir hücreleri, yumurta ve sperm hücreleri mitoz geçirmez.

Hücre Bölünmesinin Kontrolü

Hücrenin büyümesini, DNA’nın kendini eşlemesini ve iki yeni hücrenin oluşmasını kapsayan hücre döngüsü, birçok mekanizmayla dikkatli bir şekilde kontrol edilmektedir. Bunlar G1, G2 ve M kontrol noktalarıdır. Bu aşamalarda verilen “dur” veya “devam et” sinyalleri döngünün düzenli bir şekilde ilerlemesini sağlar. Hücrenin bulunduğu ortamda yeterli besin bulunup bulunmaması, hormonların ve büyüme faktörlerinin varlığı hücre döngüsünü düzenleyen dış etkenlerdir. Dış etkenlerin yanı sıra hücre döngüsünü düzenleyen iç etkenler de vardır. Örneğin hücre yüzey alanı ve hücre hacmi arasındaki oranın kritik seviyeye kadar düşmesi, hücre bölünmesinin başlaması gerektiğinin göstergesidir Hücre yeterli büyüklüğe ulaşmışsa, ortamda yeterli besin ve büyüme faktörü varsa, DNA’da hasar yoksa G1 kontrol noktasında devam et sinyali verilir. G2 kontrol noktasında, hücrenin büyüklüğü ve DNA hasarı kontrol edilir. İnterfaz evresinde DNA’nın tamamı eşlendikten ve DNA’da oluşan hasarlar onarıldıktan sonra sıradaki evreye geçiş için gerekli sinyal verilir. M kontrol noktasında , kromozomların iğ ipliklerine bağlanıp bağlanmadıkları kontrol edilir. İğ iplikleri kromozomlara bağlandıktan sonra dur sinyali ortadan kalkar ve bölünme devam eder. Bu kontrol, kromozomların yavru hücrelere eşit şekilde dağılımını sağlar. Hücre döngüsünün düzenli ilerleyişinde mekanizmalarla birlikte bazı proteinler de belirleyici role sahiptir. Bu moleküllerin miktarındaki ve aktivitelerindeki değişim, hücre döngüsündeki olayların hızını belirler. Bu proteinlerden bazıları, çoğu zaman inaktif olan ve sabit derişimli moleküllerdir. İnaktif olan bu proteinlerin aktifleşmesi sayesinde oluşan sinyallerle döngünün başlaması ve sürdürülmesi sağlanır.

Hücre Bölünmesinin Kanserle İlişkisi

Bazen titizlikle kontrol edilen bölünmenin kontrol dışına çıkmasıyla hücreler çoğalmaya devam eder. Kontrol dışı gelişen bu aşırı hücre bölünmesine kanser denir. Kanser, yerleştiği veya ortaya çıktığı organ veya doku ile adlandırılır: akciğer kanseri, lenf kanseri gibi. Aşırı çoğalan hücreler genellikle tümör denilen kitleleri oluşturur. Bu kitleler dokuda tahribata yol açar. a ve b’de sağlıklı ve kanserli akciğer dokusunun farkını görebilirsiniz. Bu kitleler, kimi zaman iyi huylu olup meydana çıktıktan sonra aşırı çoğalmaz, başka doku ve organlara yayılmaz ve ameliyatla alınabilir. Ancak bazı tümörler birden fazla organa yayılma riski taşır ve kötü huylu tümör olarak nitelendirilir. Bu tip tümörlerdeki kanser hücreleri kan ve lenf dolaşımıyla vücudun diğer organlarına yayılabilir. Kanserin oluştuğu dokudan başka bir bölgeye sıçramasına metastaz denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!