Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 27 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Tuna Matbaacılık

Bazı virüsler (hem DNA hem de RNA virüsleri) hayvanlarda çeşitli kanserlere yol açabilir. Virüs, kapsülleri içerisinde DNA taşır, hücre içerisine girdikten sonra DNA’larını hücrenin DNA’sına entegre eder ve kendisini kopyalar. Bu entegrasyon, hücrenin DNA yapısını etkilediği için normal hücre çoğalmasını da etkiler. Bazı hepatit virüslerinin karaciğer kanserine ve HPV denilen virüsün ise yumurtalık kanserine yol açtığı bilinmektedir. Bazı kimyasal maddelerle temas hâlinde olmak kanser oluşumuna yol açabilir. Bu tip maddelerin kanser oluşumundaki rolünü belirlemek için bilim insanları tarafından yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Sigaranın içeriğinde hem kanser oluşumunu başlatan hem de hızlandıran maddeler vardır. Akciğer kanseri vakalarının üçte birinde sigaranın önemli bir rolü vardır. Sigarada bulunan maddeler, akciğerleri tahriş ederek kanserden başka diğer akciğer hastalıklarına da neden olabilmektedir. Alkolün kansere doğrudan neden olmamakla birlikte, kanser potansiyeli olan hücrelerin hızla büyüyerek metastatik kanserlere dönüşmesine yol açtığına dair bilimsel çalışmalar vardır.

Okuma Metni

Sigaranın DNA hasarına sebep olup kansere özellikle de akciğer kanserine yol açtığı biliniyor. Nobel Ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’ın liderliğini yaptığı araştırmada, Kuzey Carolina (Kerolayn) Üniversitesinden araştırmacılar, sigara dumanındaki kanser yapıcı etkiye sahip kimyasal maddenin DNA’da sebep olduğu hasarın haritasının çıkarılması için yeni bir yöntem geliştirdi. Sigara dumanında, fosil yakıtların kullanıldığı motorların egzoz gazlarında bulunan benzo[a] piren (BaP) çevre için ciddi zararları olan bir maddedir. Bu maddenin insan dokularına ulaşmasında en etkili yol ise solunan sigara dumanıdır. Zararlı organik maddeler insan vücuduna girdiğinde genellikle kandaki enzimler aracılığıyla daha az zararlı maddelere dönüştürülür. Ancak BaP bu tepkimeler sonucunda daha zararlı bir madde olan BPDE’ye (BaP diol epoksit) dönüştürülüyor. BPDE, DNA’yı oluşturan nükleotit birimlerine bağlı bazlardan biri olan guanin ile güçlü kimyasal bağlar oluşturur. Yapısındaki bu değişim DNA’nın işlevlerini (örneğin protein sentezi) düzgün şekilde yerine getirememesine neden olabiliyor. Aziz Sancar ve ekibi BPDE’nin neden olduğu değişimin tümör oluşumunu baskılayan genlerde (Tümör baskılayıcı genler, hücre çoğalmasını kontrol altında tutar.) ortaya çıkması sonucu kanser oluşumunu tetikleyebileceğini belirtiyor.Elde edilen ilk bilgiler BPDE’ye bağlı guanin bazını sitozin bazı takip ettiğinde onarım mekanizmasının gerçekleşme sıklığının, adenin ve timin bazlarının takip etmesi durumuna göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Geliştirilen yöntem sayesinde elde edilecek bilgiler DNA hasarının onarımına yönelik ilaçların geliştirilmesini sağlamanın yanı sıra neden bazı insanların kansere yakalanmaya daha yatkın ya da daha dirençli olduğunun anlaşılmasında yararlı olabilir. Profesör Aziz Sancar, sigaranın kanser oluşumundaki etkisini gösteren araştırmalarının insanlar için ciddi zararları olan bu kötü alışkanlığı terk etme konusunda teşvik edici olmasını umut ettiğini belirtiyor.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!