Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 28 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Tuna Matbaacılık

EŞEYSİZ ÜREME

Üremenin şekli, canlıların sahip oldukları özelliklere göre farklılıklar göstermektedir. Canlılar âleminde eşeyli ve eşeysiz olmak üzere iki çeşit üreme görülür. Öncelikle mitozla doğrudan bağlantısı olan eşeysiz üremeyi inceleyelim. Tek bir organizmadan, üreme hücreleri olmaksızın yalnızca bu organizmanın genleri ile yeni bir canlı oluşmasına eşeysiz üreme denir. Ana canlı, gamet üretimi ve döllenme olmaksızın kendisiyle aynı kalıtsal bilgiye sahip yeni canlılar meydana getirir. Mutasyon gerçekleşmediği sürece kalıtsal çeşitlilik sağlanmaz. Eşeysiz üreme ile kazanılan özellikler değişmeden nesillere aktarılır. Eşeysiz üreme oldukça basit ve hızlı bir üreme çeşidi olduğu için eşeysiz üreyen canlılar eşeyli üreyenlere göre daha hızlı çoğalır ve yayılır (ayrık otu, yeşil algler gibi). Dolayısıyla hem eşeyli hem de eşeysiz üreme yeteneğine sahip bazı canlılar (çilek, patates, kavak, hurma, Elodea gibi) daha çok eşeysiz ürer. Eşeysiz üreme başlığı altında ikiye bölünme, tomurcuklanma, rejenerasyon, sporla üreme, bitkilerde vejetatif üreme ve partenogenez çeşitlerini inceleyelim.

İkiye Bölünme: Ökaryotik canlılardan bir hücreli olanların çoğunda (bazı maya mantarlarında, amip, öglena ve paramesyum gibi protistlerde) görülür . Omurgasız hayvanlardan deniz- şakayıklarında bölünerek çoğalma görülür. Ayrıca prokaryot canlılar (bakteriler ve arkeler) da ikiye bölünerek ürer. Ancak prokaryotların bölünme şekli mitozdan farklıdır. Prokaryotlarda gerçek çekirdek ve zarlı organeller olmadığından çekirdek bölünmesi görülmez ve iğ iplikleri oluşmaz. Prokaryotlarda bölünme; hücrenin büyümesi, DNA’nın eşleşmesi ve hücrenin bölünmesi olaylarını kapsar. İkiye bölünme en basit ve en hızlı üreme şeklidir. Bu bölünme şeklinde canlı, belli bir büyüklüğe ulaşınca mitozla enine veya boyuna olarak kısmen eşit iki hücreye ayrılır. Örneğin paramesyum enine, öglena ise boyuna bölünür; amip ise her yönden bölünebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!