Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 30 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları Tuna Matbaacılık

Hidranın tomurcuklanmasıyla oluşan yavrular eğer bir zemine tutunup sabit olarak yaşarsa polip adını alır. Belli bir yere tutunmayıp serbestçe yüzebilenlerine ise medüz ya da denizanası adı verilir. Polipler bir eşeysiz üreme şekli olan tomurcuklanmayla ürer. Ancak ergin denizanasının kendisi tomurcuklanmaz.

Rejenerasyon ile Üreme: Vücudun herhangi bir kısmından kopan parçanın yeni bireylere dönüştüğü eşeysiz üreme şeklidir. Rejenerasyonla üreyen canlılara planarya ve derisi dikenlilerden denizyıldızı  örnek olarak verilebilir. Planarya parçalara ayrıldığında neredeyse her bir parça yeni bir planarya oluşturur. Denizyıldızlarının tüm türleri olmasa da bazı denizyıldızı türleri merkezi diskin beşte birini almışsa gelişerek yeni bir birey meydana getirebilir.

Memeli hayvanların ve kuşların bazı dokularında (kemik, epitel doku, karaciğer gibi) meydana gelen yaralanmaların iyileşmesi de rejenerasyondur. Fakat burada denizyıldızlarında ya da planaryada olduğu gibi kopan bir parçadan yeni bir birey meydana gelmez. Canlı, sadece eksilen parçayı tamamlamaya ya da onarmaya çalışmaktadır.

Sporla Üreme: Sporla üreme bazı tek hücrelilerde (plazmodyum, yeşil alg gibi), bazı mantarlar ve tohumsuz bitkilerin (eğrelti otu, karayosunu gibi) tamamında görülür. Spor; ana hücrenin mitoz ya da mayozla ürettiği, kötü şartlara dayanıklı, etrafı sert bir çeperle çevrili n kromozomlu üreme hücresidir. Canlı tarafından ortama bırakılan sporlar rüzgâr, su gibi etmenlerle yayılarak uygun koşullarda mitozla yeni bireyler oluşturur. Sporlar, uygun ortamı bulup orada yaşama şansı elde etmeleri zor olduğundan çok sayıda üretilir. Bazı mantarların saatte 40 milyon kadar spor üretmesi ve çoğu zaman 1 m3 havada 20 binle 2 milyon arasında spor bulunması bu durumun bir sonucudur. Ayrıca bu durum “Besinler neden her ortamda kolaylıkla küflenir?” sorusunun da cevabını vermektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!