Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 31 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Tuna Matbaacılık

Partenogenez: Dişi bireylerin oluşturduğu yumurtaların döllenme olmaksızın yeni bireyler meydana getirmesine doğal partenogenez denir. Partenogenez, eşeyli ve eşeysiz üremeden farklıdır. Canlıyı meydana getiren yumurta mayoz ile oluştuğu için yavrunun genetik yapısı ana canlıdan farklıdır. Eklem bacaklılarla bazı balık, kaplumbağa, sürüngen ve kuş türlerinde görülür. Erkek arıların meydana gelmesi partenogeneze bir örnektir Kraliçe arı kovandaki üreme yeteneğine sahip tek dişi bireydir. Hücrelerinde diploit (2n) kromozom bulunur. Mayoz ile haploit (n) yumurtalar üretir. Bu yumurtalar döllenme olmadan gelişir ise haploit (n) kromozomlu erkek arıları oluşturur. Erkek arılar mitoz ile sperm üretir. Eğer yumurta sperm tarafından döllenirse oluşan zigottan dişi embriyolar (2n) gelişir. Bu embriyolar polen ile beslenirse kısır işçi arılara, arı sütüyle beslenirlerse üretken kraliçe arıya dönüşür  Partenogenezle bazı canlılarda diploit (2n) kromozomlu bireyler meydana gelir. Sadece dişi bireyleri bulunan kamçı kuyruklu kertenkelelerde bu durum gözlenmektedir. Dişi bireyin mayoz bölünme ile ürettiği haploit (n) yumurtanın kromozomları iki katına çıkarak diploit hücre oluşur ve bu hücre mitozla gelişerek yeni birey meydana gelir. Doğal olarak partenogenez yolu ile üremeyen bazı türlerin yumurtaları da; sıcaklık, pH ve ortamdaki suyun tuzluluk dereceleri değiştirilerek ya da yumurta kimyasal ve mekanik uyarıcılarla uyarılarak embriyo gelişimi sağlanabilir. Bu olaya yapay partenogenez denir. Örneğin denizkestanesinin yumurtaları salin çözeltisi ile uyarıldığında yumurta döllenmiş gibi davranır ve kromozomlarını eşleyerek bölünmeye başlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!