Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 32 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Tuna Matbaacılık

Okuma Metni

Bal Arılarının Yaşamı

Bal arıları yüksek düzeyde örgütlenmiş sosyal bir yaşam sürer. Koloniler hâlinde yaşar. Kolonide genellikle doğurgan özellikte bir kraliçe arı, birkaç yüz erkek arı ve sayıları mevsime göre değişen ve kısır dişilerden oluşan çok sayıda işçi arı bulunur. Ayrıntılar türden türe değişebilse de bal arılarının sosyal yaşamında bazı temel özellikler vardır.

Kraliçe arının temel işlevi yumurtlamaktır. Ancak koloninin bütünlüğünün ve işleyişinin devam etmesini sağlayan, feromonlar olarak bilinen koku kimyasalları salgılar. Erkek arıların tek işleviyse kraliçeyle çiftleşmektir. Kraliçe yumurtaları, işçi arıların ürettiği ve şekillendirdiği peteğin gözlerine bırakır ve arı larvaları bu gözlerde büyür. Kraliçe arı sperm kesesini kullanarak bıraktığı yumurtanın döllenip döllenmeyeceğini belirleyebilir, bunu da genellikle yumurtayı bıraktığı hücreye göre belirler. Erkek arılar döllenmemiş yumurtalardan gelişir ve haploittir (Tek bir kromozom setine sahiptir.), dişilerse (kraliçe ve işçi arılar) döllenmiş yumurtalardan gelişir ve diploittir (İki kromozom setine sahiptir.).Larvalar işçi arılar tarafından başlangıçta arı sütüyle beslenir, daha sonra bal ve polenle beslenmeye başlar. Daha sonra kraliçe arıya dönüşecek larva ise hep arı sütüyle beslenir.

Genç işçi arılar kovanı temizler ve larvaları besler. Arı sütü üreten bezleri körelince petek gözü yapma işini üstlenir. Olgunlaştıkça toplayıcı arılardan nektar ve polen alma, kovanı koruma gibi başka işleri yürütür. Sonra da deneme uçuşlarının ardından kovanın dışına çıkar ve hayatlarının geri kalanını toplayıcı arı olarak geçirir. İşçi arılar besin bulmak için iş birliği yapar ve besin kaynaklarını birbirlerine bildirmek için arı dansı da denen davranışı gösterir. Kraliçe arı kovandan uzakta çiftleşme uçuşları yaparak çok sayıda erkek arıyla çiftleşir. Çiftleşme sonucu erkek arıların bıraktığı spermler kraliçenin sperm kesesinde saklanır. Erkek arılar çiftleşmenin ardından ölür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!