Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 33 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Tuna Matbaacılık

Vejetatif Üreme: Bitkiler eşeyli üremenin yanında bir eşeysiz üreme çeşidi olan vejetatif üreme ile de çoğalır. Vejetatif üreme, mitoz bölünme ve yenilenme esasına dayanır. Bitkinin kesilmiş dal, yaprak ve gövde gibi parçaları kök oluşturup gelişebilir. Bitki hücreleri çoğalıp farklılaşarak bitkinin eksik kısımlarının yeniden oluşmasını sağlar. Bu şekilde genetik çeşitlilik olmadan, tek ana bireyden birbirinin genetik kopyası olan çok sayıda bitki üremiş olur.

Bitkilerde Uygulanan Vejatatif Üreme Teknikleri ve Bu Tekniklerin Bahçecilik ile Tarımdaki Önemi

Önemli vejetatif üreme çeşitleri ve bunların tarım ve bahçecilik için önemi aşağıda verilmiştir. Çelikle Üreme: Muz, çekirdeksiz üzüm, portakal, çekirdeksiz mandalina ve altıntop çeşitleri tohum oluşturamaz. Bu bitkiler sadece eşeysiz üreme ile çoğalabilir. Meyve türlerinin büyük çoğunluğu, genetik yapıları gereği eşeyli olarak tohumla çoğaltıldıklarında üstün özelliklerinin bazılarını kaybedebilir. Bu tip bitkiler vejetatif üremeyle eşeysiz olarak üstün özelliklerini koruyacak şekilde çoğaltılabilir. Camgüzeli, Afrika menekşesi, begonya gibi değerli saksı bitkileri çelik olarak adlandırılan bitki parçalarından eşeysiz olarak kolaylıkla üretilebilir. Bunun için yaprak, gövde veya kökten alınan bitki parçaları kullanılır. Bu tip bitkilerde tek bir yapraktan tüm bir bitki oluşabilir. Çiçek üreticileri vejetatif üretimi etkili bir şekilde kullanarak bitkilerin çoğalmasını sağlamakta ve kazanç elde etmektedir

ETKİNLİK

YAPRAKTAN MENEKŞE ÜRETİMİ

Araç Gereçler: sağlıklı, iyi gelişmiş Afrika menekşesi, bisturi, saksı toprağı, 6-7 cm derinliğinde küçük saksı ya da plastik çay bardağı (2 adet), kalem.

Amaç: Çelikle Afrika menekşesi üretmek

İşlem Basamakları

1- Çelik almak için öncelikle sağlıklı bitkiler tercih edilmelidir. Çeliğin alınacağı bölge süreç için oldukça önemlidir. Bitkinin en dış yaprakları gelişimini tamamlamış, bitkinin merkezindeki yapraklar ise gelişimini henüz tamamlamamıştır. Bu nedenle alacağınız yaprak; gelişimini tamamlamış, canlı renklere sahip genç yapraklardan olmalıdır. Alınacak yaprağı dipten yana bastırarak kırınız.
2- Alınan yaprakların saplarını bisturi yardımıyla 3-4 cm uzunluğunda olacak şekilde, 45 derecelik açıyla keserek kısaltınız.
3- Saksıları toprakla doldurunuz, yaprağı dikeceğiniz yere kalem veya benzeri bir alet yardımıyla bastırarak 20-25 mm derinlikte çukur açınız. Yaprağı hafif yatırarak açtığınız deliğe koyunuz ve deliği toprakla kapatınız. Dikimden sonra toprağı azar azar sulayarak nemlendiriniz. Sulamadan sonra saksıyı güneşi doğrudan görmeyecek, aydınlık, sıcak ve nemli bir alana yerleştiriniz.

  • CevapEtkinliğin cevabı diğer sayfadadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!