Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 40 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Tuna Matbaacılık

1. MAYOZ

Mayozu anlatmaya başlamadan önce canlıların kalıtsal özelliklerinin korunması ve aynı zamanda genetik çeşitliliğin sağlanması için bu bölünme çeşidinin neden bu kadar önemli olduğunu öğrenelim. İndirgeme bölünmesi olarak da adlandırılan mayoz, gamet oluşumuna olanak veren ve genellikle üreme ana hücreleri olarak adlandırılan hücrelerde meydana gelir. Mayozun başında, bu hücrelerin diploit sayıda kromozomları vardır. Canlılarda türe özgü kromozom sayısı bellidir ve bunun kuşaklar boyunca korunması gerekir. Ana hücrelerin diploit (2n) olan kromozom sayısı, mayozla haploit (n) kromozom sayısına iner. Oluşan bu haploit hücreler gamet veya sporlardır. Eşeyli üremede, döllenme sırasında gametler birleşir ve diploit kromozom oluşturur. Meydana gelen zigot daha sonra mitozla gelişmesine devam eder. Böylece nesilden nesile kromozom sayısı sabit kalır fakat aynı tür içinde genetik çeşitlilik artar. Mayoz, eşeyli üreyen canlılarda gametlerin oluşumunu sağlayan ve üreme ana hücrelerinde görülen bölünme şeklidir. Mayoz öncesinde interfaz evresi görülür. Bu evre, mitozda olduğu gibi bir hazırlık aşamasıdır. Üreme ana hücrelerinde protein, nükleotit ve ATP sentezi hızlanır, DNA eşlenerek iki katına çıkar ve hayvan hücrelerinde sentrozom eşlenir. Mayoz, mayoz I ve mayoz II olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Her iki aşama da birbirini takip eden evrelerden oluşmaktadır.

Mayoz I: Mitozda olduğu gibi mayoz I; profaz, metafaz, anafaz ve telofaz evrelerinden meydana gelir. Mayoz I sonunda mitozda olduğu gibi sitoplazma bölünmesiyle iki hücre oluşur. Bölüm girişindeki “Neden kardeşlerimize tıpatıp benzemiyoruz?” sorusunun cevabı birbirimizden farklı olmamızı sağlayan olaylardan biri olan mayoz l’in profaz l evresinde gerçekleşen parça değişiminde saklıdır. Mayozun bu evresinde homolog kromozom çiftleri yan yana gelerek dörtlü bir yapı oluşturur. Bu dörtlü gruplara tetrat denir. Tetrattaki homolog kromozomların yan yana gelerek birbirine değmesine kiyazma denir. Kiyazma halindeki homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitlerinin birbirine sarılmasına sinaps denir. Bir türün mayozdaki tetrat sayısı normal kromozom sayısının yarısı kadardır. İnsan hücresinin mayoz l’inin profaz l evresinde 23 tetrat oluşur. Genellikle tetrat sırasında sinaps yapan kromatitler arasında parça (gen) değişimi olur. Buna krossing over (parça değişimi) denir. Bu alışveriş kardeş olmayan kromatitler arasındadır. Krossing over mayozun en önemli olaylarından biridir. Çünkü bu olayla genlerin kromozomlar üzerindeki diziliş sıraları değişmektedir. Bunun sonucunda gametlerin çeşidi daha da artmaktadır. Gametlerin döllenmesiyle oluşan bireylerde de daha fazla kalıtsal çeşitlilik oluşur. Mayoz sonunda oluşan hücrelerin genetik yapısı hem birbirlerinden hem de ana hücreden farklıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!