Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 57 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları Tuna Matbaacılık

KALITIMIN TEMEL ESASLARI

Canlıların taşıdıkları karakterleri ve bu karakterlerin nesilden nesile aktarılmasını inceleyen bilim dalına genetik (kalıtım bilimi) denir. Canlıya ait özelliklerin yavruya aktarılmasına kalıtım, nesilden nesile aktarılabilen özelliklere ise kalıtsal özellikler denir. “Mayoz ve Eşeyli Üreme” ünitesinde anne ve babadan gelen eşey hücrelerinin birleşerek zigotu oluşturduğunu ve eşey hücrelerinde bulunan genetik kalıpların kromozomlar aracılığıyla yavruya aktarıldığını öğrenmiştiniz. Ancak aktarılan karakterlerin hepsi yavruda görülmez. Anne ve babanıza baktığınızda onlara büyük ölçüde benzediğinizi ama onlardan bazı farklılıklarınızın da olduğunu görürsünüz. Geçmişte bilim insanları kalıtımın, özellikle insan kalıtımının nasıl olduğunu merak etmiş ve bu konu hakkında fikirler ileri sürmüştür. Kalıtımın mekanizmalarını açıklayan ilk bilimsel çalışmalar 19. yüzyılda Gregor Mendel (Gıregor Mendel) tarafından yapılmıştır.

Mendel, çalışmalarında “Bir nesilden sonrakine kalıtım yoluyla aktarılan nedir?” sorusuna cevap bulmayı amaçlamıştır. Bu sorunun cevabı, kalıtım biliminin veya diğer adıyla genetik bilim dalının konusunu oluşturmaktadır. Bu nedenle Mendel “genetiğin kurucusu” olarak kabul edilir. Kendisinden önceki bilgi birikimini eğitimi sırasında aldığı felsefe, matematik, fizik, tarım ve biyoloji derslerinden edindiği bilgilerle değerlendiren Gregor Mendel, rahip olarak çalıştığı manastırın bahçesinde yetiştirdiği bezelyeleri kullanarak denemeler yapmıştır. Bu denemeler sonucunda özellikle kalıtım ile ilgili düşünce yapısında köklü değişikliklere yol açan Mendel ilkelerini ortaya atmıştır.

Mendel’i başarıya götüren unsurlardan biri, çalışmak için seçtiği bitki türüdür. Mendel kolay yetiştirilebilir olması, kısa sürede döl vermesi, özelliklerinin kolay ayırt edilebilir olması, kendi kendine tozlaşma özelliğiyle çaprazlamanın kontrol altında tutulabilmesi, hem serada hem de bahçede yetiştirilebilmesinden dolayı bezelye bitkisiyle çalışmıştır. Mendel’i başarıya götüren bir diğer etmen ise elde ettiği sonuçları yorumlama ve sunma yöntemidir. Mendel, sonuçlarını matematiksel analizlere tabi tutarak kendisinden önceki bilim insanlarının cevaplayama- dıkları sorulara net ve tatmin edici cevaplar verebilmiştir. Mendel bu çalışmalarını 1866 yılında “Bitki Melezleri Üstüne Deneyler” adıyla yayımlamıştır.

Mendel İlkeleri

Mendel, hedefine koyduğu sorunun cevabını ararken sabırla sistemli olarak çalışmış, kolay sonuç alabileceği doğru organizmayı seçmiş, sonuçlarını matematiksel analizlere tabi tutarak yorumlamış ve sunmuştur. Ancak o zamanın bilim dünyası, matematiksel analize dayalı kalıtım yaklaşımını kabul etmeye ve anlamaya hazır değildi. Yapılan bilimsel çalışmalarla Mendel’in görüşlerinin doğru olduğu ölümünden kısa süre sonra anlaşılmıştır. Mendel’in ileri sürdüğü ve bugün de kalıtım biliminin temel taşları olan ilkeler Mendel ilkeleri adı ile anılmaktadır.

Mendel ilkelerini anlayabilmek için olasılık ilkelerini hatırlamamız yararlı olacaktır. Teneffüste susadığınızı ve kantinden su almaya gittiğinizi düşününüz. Cebinizde 3 tane 50 kuruş, 5 tane de 1 lira olsun. Elinizi cebinize atıp 50 kuruş almak istediğinizde ilk defada bunun gerçekleşmesini bekler misiniz? Bunun olma ihtimali ne kadardır? İlk üç defada birer lira aldığınızı düşünelim. 4. defada da elinize 1 lira mı gelir? Peki, aynı anda 1 lira ve 50 kuruş almak isterseniz bunun

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!