Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 61 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Tuna Matbaacılık

Mendel, çalışmaları sonucunda özelliklerin nesilden nesile “bir çift birim faktörle” taşındığını, bunlardan birinin anneden diğerinin de babadan geldiğini tespit etti. Bu, Mendel’in çiftler hâlindeki birim faktörler ilkesi olarak bilinir. Ayrıca Mendel, bir karakter bakımından farklı (örneğimizdeki düzgün ve buruşuk tohum özelliği) ama saf olan iki bitki çaprazlandığında F1 dölünde görülen özelliği dominant (baskın) karakter olarak nitelendirdi. Bu örnekte düzgün tohum özelliği dominant karakter, buruşuk tohum özelliği de resesif (çekinik) karakterdir.

Bilgi Kutusu

Bezelye bitkisinin çiçeği hermafrodittir. Bir başka deyişle hem dişi organ hem de erkek organ aynı çiçekte bulunur ve çiçek kendi kendini dölleyebilir. Çaprazlamalarda kullanılan dişi ve erkek bireylere ebeveyn anlamına gelen parental adı verilir ve “P” ile gösterilir. İlk nesil “F1” (filial) ile, F1 in kendi arasında çaprazlanmasından oluşan ikinci nesil de F2 ile gösterilir. Çaprazlanan bireyler tarafından oluşturulan ve karakterlerin yeni nesile aktarılmasını sağlayan hücrelere de gamet denir ve “G” ile gösterilir

Mendel’in çalışmalarında kullandığı “birim faktör” ifadesi yerine günümüzde “gen” terimi kullanılmaktadır. Bir karakterin yavrulara aktarılmasını sağlayan ve kromozomlar üzerinde belli bir bölgede bulunan nükleotit dizisine gen denir. Örneğin bezelyelerde tohum şeklinin kalıtımından sorumlu bir gen vardır. Bazı bezelyelerde düzgün, bazılarında ise buruşuk tohum oluşmasına neden olan genin iki farklı çeşididir. Bu çeşitliliği sağlayan genlerin her birine alel denir. Alel; bir genin ayırt edilebilir fenotipik özellikler meydana getirebilen alternatif çeşitleridir. Diploit canlılarda biri anneden diğeri babadan gelen, boyutları ve şekilleri aynı olan, aynı karakterlere ait genleri taşıyan kromozomlara homolog kromozomlar denir.

Her bir karakteri kontrol eden genlerin alelleri, homolog kromozomlar üzerinde yer alır. Alel çiftleri homolog kromozomlar üzerinde her zaman aynı bölgede bulunur. Bu bölgeye lokus denir. Canlının belirli bir karakter için homolog kromozomları üzerindeki lokusta birbirinin aynı aleller bulunuyorsa canlının bu karakter için homozigot olduğu söylenir. Bu lokusta farklı iki alel bulunuyorsa canlı, heterozigot olarak nitelendirilir. Homozigot bireyler tek çeşit, heterozigot bireyler ise iki çeşit gamet oluşturur. Çaprazlamalarda aleller harflerle sembolize edilir. Resesif alel (çekinik alel); seçilen bir harfin küçüğü ile, dominant alel (baskın alel) de aynı harfin büyüğü ile gösterilir. Örneğin buruşuk tohum için “d”, düzgün tohum için de “D” kullanılır. Bu durumda homozigot düzgün tohumlu birey “DD”, homozigot buruşuk tohumlu birey “dd”, heterozigot düzgün tohumlu birey de “Dd” ile gösterilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!