Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 67 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Tuna Matbaacılık

Benzer şekilde olası bütün genotiplerin görülme olasılıkları hesaplanabilir. Sonuçların Punnett karesiyle elde edilen sonuçlarla aynı olduğunu görmek mümkündür. Çünkü bezelye bitkisinde tohum şeklinin kalıtımı tohum renginin kalıtımından bağımsız olarak gerçekleşir. Bir bezelye bitkisinin tohumlarının rengi, o bitkinin tohumlarının şeklinin oluşumunu etkilemez. Mendel’in üçüncü ilkesi olan bağımsız dağılım ilkesi bu durumu ifade etmektedir. Gamet oluşumu sırasında bir karakterin kalıtımından sorumlu gen çiftleri, başka bir karakterin kalıtımından sorumlu genlerden etkilenmez; onlardan bağımsız olarak ayrılır ve gametlere dağılır. Bunlara bağımsız genler denir. Bu nedenle olasılık kuralı gereği iki farklı karakterin birer alelinin aynı gamette görülme olasılığı her bir alelin görülme olasılığının çarpımına eşittir

63. sayfada verilen örnekte, sarı düzgün tohumlu bezelyeyle yeşil buruşuk tohumlu bezelyenin çaprazlanması sonucu oluşabilecek genotipleri inceledik. Mendel bu çaprazlamaları sarı buruşuk tohumlu bezelye ile yeşil düzgün tohumlu bezelye gibi farklı kombinasyonlarda deneyerek sonucun değişmediğini gördü. Ayrıca çalışmalarında hangi karakterin dişi atadan, hangi karakterin erkek atadan geldiğinin de sonucu değiştirmediğini gözlemledi.

Bağımsız genlere sahip bireylerin kaç tane farklı gamet oluşturabileceği, döllenme hâlinde kaç tane farklı genotip oluşabileceği ve bu genotiplerden kaç farklı fenotip görülebileceği detaylı bir şekilde çaprazlama yapılmadan da hesaplanabilmektedir. Bunun için öncelikle canlının kaç tane heterozigot gen çiftine sahip olduğu saptanmalıdır. Örneğin SsDdUu genotipine sahip bir canlıda 3 tane, SSD- dUu genotipine sahip bir canlıda ise 2 tane heterozigot gen çifti vardır. Heterozigot gen çifti sayısı n ile gösterilir ve canlının oluşturabileceği gamet çeşidi sayısı 2n ile hesaplanır. Örneğin n = 3 iken gamet çeşidi sayısı 8, n = 2 iken gamet çeşidi sayısı 4’tür. Döllenme hâlinde oluşabilecek farklı genotip sayısı 3n ile, farklı fenotip sayısı da 2n ile hesaplanır.

Bilgi Kutusu

Gamet, genotip ve fenotip sayısı hesaplanırken her zaman heterozigot gen çiftlerinin sayısı dikkate alınır. Homozigot gen çiftleri, herhangi bir varyasyona neden olmayacağından dikkate alınmaz.

Mendel’in gözlemlediği tohum rengi, tohum şekli vb. karakterler şans eseri farklı farklı kromozomlar üzerindeydi. Bu nedenle birim faktörler, gamet oluşumu sırasında, Mendel’in bağımsız dağılım ilkesi gereği, birbirinden etkilenmeden gametlere ayrışmışlardır. Ancak genetik bilimcilerin çalışmaları bazı genlerin sanki birbirine bağlıymış gibi hareket ettiğini, yani bağımsız dağılım ilkesine aykırı davrandığını ortaya çıkarmıştır. Yapılan çalışmalar bu tür genlerin aynı kromozom üzerinde bulunduğunu ve gamet oluşumu sırasında aslında tek bir birim gibi davrandığını göstermiştir. Bunlara bağlı genler denir ve bunların birbirinden ayrılmasının tek yolu mayoz sırasındaki parça değişimidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.  

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!