Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 71 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları Tuna Matbaacılık

Kontrol Çaprazlaması(Geri çaprazlama)

İnsanlar uzun yıllardan beri tarım ve hayvancılıkta kullanmak üzere bitkileri ve hayvanları ıslah etmişlerdir. Islah çalışmalarında özellikle daha verimli, hastalıklara daha dayanıklı vb. bireyleri çaprazlayarak atalarına göre daha üstün yavrular elde etmeyi amaçlamışlardır. Ancak bu tür çaprazlamalarda yavrular arasında istenmeyen özelliklere sahip bireyler de ortaya çıkmıştır. Bunun için heterozigot canlılar seçilmiştir. Bir canlının belirli bir karakter bakımından homozigot mu, heterozigot mu olduğu nasıl anlaşılır? Günümüzde detaylı moleküler inceleme ile bireylerin genotipi belirlenebil- mektedir ancak geçmişte moleküler inceleme imkânı yoktu. Islah çalışmaları yapan üreticiler gibi Mendel de moleküler inceleme imkânına sahip değildi. Bundan dolayı saf döller oluşturmak için farklı bir yöntemle bir bireyin belirli bir karakter bakımından nasıl bir genotipe sahip olduğunu araştırdı. Öncelikle fenotipinde incelenen karakterin resesif özelliğini gösteren bireyleri (bezelyelerdeki yeşil tohum, buruşuk tohum gibi) belirledi. Ardından genotipini öğrenmek istediği bireyi resesif özellik gösteren bireyle çaprazladı. Oluşan yavruların hepsi dominant özellikte olmuşsa incelediği bireyin homozigot olduğuna; yavruların yarısı dominant özellik, yarısı da resesif özellik göstermişse incelediği bireyin heterozigot olduğuna karar verdi.

Düzgün meyve şekilli bir bezelye bitkisinin homozigot mu, heterozigot mu olduğunu anlamak için bu bitkiyi resesif karakter olan boğumlu tohum şekilli bir bezelye bitkisiyle çaprazlamak gerekir. Düzgün meyve şekli için T, Boğumlu meyve şekli için t harflerini kullanalım. Fenotipinde resesif özellik gösteren bireyler mutlaka homozigottur. Resesif fenotipteki birey dominant fenotipteki bireyden gelen genlerin dominant mı, resesif mi olduğunu ortaya koyar. Bu özellikten dolayı genotipi bilinmeyen bir canlının resesif özelliğe sahip bireyle çaprazlanması, onun genotipi hakkında bilgi verir. Dominant fenotipe sahip, genotipi bilinmeyen bir bireyin homozigot veya heterozigot olduğunun belirlenmesi amacıyla resesif homozigot fenotipe sahip bir bireyle çapraz- lanmasına kontrol çaprazlaması (geri çaprazlama) denir.

Fenotipinde resesif özellik gösteren bireyler mutlaka homozigottur. Resesif fenotipteki birey dominant fenotipteki bireyden gelen genlerin dominant mı, resesif mi olduğunu ortaya koyar. Bu özellikten dolayı genotipi bilinmeyen bir canlının resesif özelliğe sahip bireyle çaprazlanması, onun genotipi hakkında bilgi verir. Dominant fenotipe sahip, genotipi bilinmeyen bir bireyin homozigot veya heterozigot olduğunun belirlenmesi amacıyla resesif homozigot fenotipe sahip bir bireyle çapraz- lanmasına kontrol çaprazlaması (geri çaprazlama) denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!