Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 73 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Tuna Matbaacılık

Mendel Genetiğinden Sapmalar

Bilim insanlarının düzenli çalışmaları ve teknolojideki ilerlemelerle birlikte her geçen gün sahip olduğumuz bilgilere yenileri eklenmektedir. Bunlar doğayı daha iyi anlamamıza, yeni sorular sormamıza ve gittikçe daha çok soruyu cevaplamamıza yardımcı olmaktadır. Mendel genetiği olarak da adlandırılan genetiğin temel ilkelerini öğrendiniz. Bilim insanları, çalışmalar yaparak bu bilgi birikiminin üzerine yeni bilgiler eklemişlerdir. Edinilen yeni bilgiler, bazı kalıtsal özelliklerin Mendel ilkeleriyle açıklanamadığını ortaya koymuştur. Bu bölümde genel olarak Mendel genetiğinden sapmalar olarak adlandırılan durumlardan bazılarını öğreneceksiniz.

Eş Baskınlık (Kodominant)

Eş baskınlık, alellerle ifade edilen özelliklerin feno- tipte eşit olmasını sağlayan ve Mendel ilkeleriyle açıklanamayan kalıtımdır. Her iki alelin fenotipte tam olarak gözlemlenebildiği durumlarda bu alellere eş baskın, bu duruma da eş baskınlık denir. Eş baskınlıkta aleller arasında dominantlık ve resesiflik yoktur. Bir birey hem A kan grubu aleline hem de B kan grubu aleline sahip olduğunda her iki alel de fenotipik etkisini tam olarak gösterir. Kişi AB kan grubuna sahip olur. İnsanda A kan grubu, B kan grubu aleliyle eş baskındır. Yandaki çaprazlama örneğinde homozigot A grubu bir bireyle homozigot B grubu bir bireyin çocuklarının sahip olacağı kan grubu gösterilmiştir. İnsanlarda alyuvarların zarında bulunan bir antijeni kodlayan gen, M ve N alellerine sahiptir. Bu alellerin her ikisinin bulunması hâlinde bireyin alyuvarlarında hem M hem de N antijeni bulunur. Bu yüzden M ve N alellerine de eş baskın denir.

Çok Alellik

Mendel, karakterlerin biri anneden diğeri babadan gelen iki birim faktörle nesilden nesile taşındığını belirtmiştir. Bu ilke, sadece bireyin kendisi ele alınırsa doğru olmakla birlikte popülasyonun geneli dikkate alındığında eksiktir. Bazı karakterlerle ilgili olarak popülasyonda ikiden fazla alel bulunabilir. Bu durumda söz konusu karakter bakımından popülasyonun tüm bireylerinin sadece iki alelin değişik kombinasyonlarını taşımaları beklenmez. Bir bireyde bu alellerden ikisi bulunurken farklı bireylerde farklı alel bulunabilir. Bir popülasyonda bir karakter için ikiden çok alel bulunmasına çok alellik denir. Buna bir örnek, insanlarda ABO kan gruplarıdır. Kan grubu, alyuvarın hücre zarında bulunan antijenlere bakılarak kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. İnsanların kan grubu A, B, AB veya O olabilir. Bu, insanlarda kan grubunu belirleyen genin iki değil, üç aleli (A, B, O) olduğunu göstermektedir. Ancak her insanın kan grubunu belirleyen genin lokusunda iki alel bulunur. Bunlar ya birbirinin aynısı (AA, BB, OO) ya da birbirinden farklı (AB, AO, BO) olabilir. İnsanlarda bu özellik için altı farklı genotip görülür. A ve B alelleri eş baskın ama O aleli resesif olduğundan insanlarda fenotipte dört farklı kan grubuna rastlanır: A, B, AB

Bilgi Kutusu

Belli bir bölgede yaşayan ve aynı türe ait birey topluluğuna popülasyon denir. Örneğin Ankara’da yaşayan insan topluluğu veya bir çöplükte bulunan sirke sinekleri birer popülasyondur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!