Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 75 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Tuna Matbaacılık

Rh Kan Uyuşmazlığı: Rh- bir anne ile Rh+ bir babadan Rh+ grubunda bir fetüsün oluştuğu durumlarda ortaya çıkar. Kan uyuşmazlığında baba Rh+, anne Rh- ve çocuk Rh+’dir. Gebeliğin sonunda ya da doğum sırasında anne kanına geçen bebeğe ait Rh pozitif kan hücreleri annenin bağışıklık sistemini uyarır ve antikor üretimini başlatır. İlk hamilelikte annenin kanındaki Rh antikorları yeterli seviyeye ulaşmadığı için doğum normal gerçekleşir. Ancak ikinci ve daha sonraki gebeliklerde yine Rh+ çocuğa gebe kalınırsa bu durumda ilk doğum esnasında anne kanında oluşan Rh antikorları çocuğun kanındaki antikorları çökelterek tahrip edebilir. Bu duruma (kan uyuşmazlığı) denir. Kan uyuşmazlığı olduğunda çocuk anne rahminde ölebilir veya yüksek oranda sarılık olarak dünyaya gelebilir. Bu durumda bebekte ciddi oranda anemi (kansızlık) görülür ve bebeğin kanının değiştirilmesi gerekir. Tüm bu durumları engellemek için anne ve baba adayı kan gruplarını bilmelidir.

Kan grupları kişiden kişiye değişir. Her birey anne ve babasından aldığı genlerin belirleyeceği kan grubuna sahip olur. Yavrularına da bu genleri aktarır. Birçok canlı türünde çok alellik görülebilmektedir. Örneğin sirke sineklerinde kırmızı (Görsel 2.3), pembe, beyaz, turuncu, kahverengi gibi göz renklerine neden olan aleller bulunur. Her bir sirke sineği bu alellerden ikisine (Bunlar homozigot veya heterozigot olabilir.) sahip olur. Çok alelilikte alel sayısı belirlendikten sonra o popülas- yonda kaç çeşit genotip oluşturulabileceği hesaplanabilir. Bunun için n(n+1)/2 formülü kullanılabilir (n: alel sayısı). Fenotip sayısı ise alellerin eş baskınlık ve benzeri özellikleri dikkate alınarak hesaplanabilir.

Kendimizi Sınayalım

1. Bir popülasyonda bir karakter için L1, L2, L3, L4 şeklinde aleller bulunmaktadır. Bu popülasyonda, bu karakter bakımından kaç çeşit genotip oluşturulabilir?

Çözüm

İlk önce kaç tane alel olduğu belirlenmelidir. Örnekte 4 adet alel vardır (L1, L2, L3, L4) ). Yani n=4’dür.
Formülümüz
n(n+1)/2 olduğuna göre;
4 (4+1)/2= 10 çeşit genotip oluşturulabilir.
2. Bir popülasyonda bir karakter için N1, N2, N3, N4 şeklinde aleller bulunmaktadır. Bir başka karakter için de M1, M2, M3 şeklinde aleller bulunmaktadır. Bu popülasyonda, bu karakterler bakımından kaç farklı genotip oluşturulabilir?

Çözüm

Birinci karakter için n = 4, n(n+1)/2 = 4(5)/2 = 10 çeşit genotip oluşturulabilir.
İkinci karakter için n = 3, n(n+1)/2 = 3(4)/2 = 6 çeşit genotip oluşturulabilir.
Her iki karakter bakımından oluşturulabilecek genotip sayısı da bunların çarpımına eşittir:
10 x 6 = 60
3. Bir hastanede yeni doğmuş iki bebeğin yanlışlıkla karıştırıldığını varsayalım. Bebeklerin anne ve babalarının belirlenmesi için bebeklerin ve anne babalarının kan grupları belirlenmiştir:
1. Bebek O grubu 4. Erkek K AB grubu
2. Bebek A grubu 5. Kadın L B grubu
3. Kadın K B grubu 6. Erkek L B grubu

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!