Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 86 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Tuna Matbaacılık

Akraba Evliliklerinin Sakıncaları

Canlılar dünyasında, soyunu sağlıklı bireylerle sürdürme çabası içgüdüseldir. Bu nedenle doğal popülasyonlarda üremek için içgüdüsel olarak türe özgü karakterleri en iyi temsil eden, sağlıklı bireylerden eş adayı seçilir. Biyolojik bir varlık olan insanoğlu da diğer canlılar gibi yeni nesillerin sağlıklı bireylerden oluşmasını ister. Ancak aynı zamanda sosyal bir varlık olan insanın bu isteğine toplumsal bazı yargılar ve davranışlar zarar vermektedir. Tarih boyunca görülen akraba evliliklerinin toplum içinde bazı hastalıkların görülme sıklığının artmasına neden olduğu bilinmektedir.

Bilimsel çalışmalar sayesinde, anne ve baba adaylarının fenotiplerinde bir problem görülmese bile taşıyıcı olmaları hâlinde bu hastalığın çocuklarında görülebileceği, bazı çocuklarının da taşıyıcı olacakları bilinmektedir. Akrabalar arasında aynı genetik hastalık bakımından taşıyıcıların bulunma riski akraba olmayan bireylere göre daha yüksektir. Dolayısıyla akraba evliliklerinde hastalıklara neden olan resesif ailelerin bir araya gelme ve hasta bireyler oluşturma riski çok daha fazladır. Akdeniz anemisi hastalığı, otozomal kromozomlar üzerinde bulunan resesif bir gen tarafından taşınan tehlikeli bir hastalıktır. Anne ve baba adayının taşıyıcı olması durumunda çocuklarının bu hastalıktan nasıl etkileneceklerini inceleyelim

Akraba olmayan iki insanın da herhangi bir hastalık bakımından taşıyıcı olma olasılığı her zaman vardır. Ancak akraba olan iki kişinin bu hastalık bakımından taşıyıcı olma olasılıkları, akraba olmayan kişilerin taşıyıcı olma olasılıklarına göre oldukça yüksektir. Bu nedenle taşıyıcı insanlar, evlenecekleri kişinin akraba olması hâlinde aynı aileden geldiği için taşıyıcı olma olasılığının yüksek olduğunu unutmamalıdır. Herhangi bir hastalık bakımından taşıyıcı olan insanlar bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Hasta bireyin fenotipinde bu hastalık görüleceğinden kendisi de onunla evlenmek isteyen kişi de bu durumu bilecektir. Ancak taşıyıcıların pek çoğu kendi durumunu fark edememektedir. Hastalık, çocuklarında ortaya çıktığında da yapabilecekleri çok bir şey kalmamaktadır. Bu nedenle ülkemizde bazı hastalıkların önceden tespit edilebilmesi için evlilik öncesi kan testi yaptırma zorunluluğu vardır. Bu sayede insanlar taşıyıcı olmaları hâlinde çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde nasıl bir önlem alabilecekleri konusunda bilgilendirilmektedir. Akraba evliliklerinin genetik geçişli birçok hastalığın toplum içindeki görülme sıklığını artırmasının yanı sıra bu evlilikler sonucu doğan sağlam fenotipli çocukların bağışıklık sisteminde farklı oranlarda tahribatlara yol açtığı, bu nedenle bu çocukların birçok hastalığa daha yatkın olduğu bilinmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!