Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 93 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Tuna Matbaacılık

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1- Mendel’in çalıştığı karakterler, farklı kromozomlar üzerinde bulunmaktadır. Bu karakterler aynı kromozomlar üzerinde yer alsaydı Mendel’in hangi ilkeyi ortaya koyması mümkün olamayabilirdi?

  • Cevap: Bağımsız ayrışım prensibi (bağımsızlık kanunu).

2- Bezelye bitkisinin hangi özellikleri Mendel’in çalışmalarını kolaylaştırmıştır?

  • Cevap:

Çabuk yetişmesi ve kısa zamanda döl verebilmesi.
Bezelyelerin genellikle kendi kendilerini tozlaşmaları. Bu sayede aynı ortamda birden çok deneyi aynı anda yürütebilmektedir.
Bezelyelerdeki fiziksel farklılıkların göz ile kolay ayırt edilebilmesi.

3- Çok alellik nedir? Nasıl ortaya çıktığı hakkında ne söylenebilir?

  • Cevap: Bir popülasyonda bir karakter için ikiden çok alel bulunmasına çok alellik denir. İlk kalıtım araştırması, matematik ve fenle ilgilenen Gregor Mendel tarafından yürütülmüştür. Şu anda Çek Cumhuriyeti’nde (Slovakya’da) Brunn Kasabasında, Saint Thomas Manastırında yaşamıştır. Yerel bir lisede fen dersleri de almıştır. Mendel – 1857’den 1865’e- sekiz yıl manastırın bahçesinde yetiştirdiği bezelye bitkisinin belirli ırklarının kalıtını araştırmıştır. Mendel, bir dizi deneyle, bugün bilim adamlarınca kabul edilen kalıtımın temel ilkelerine ulaşmıştır.

4- Canlının bulunduğu ortama uyum sağlamasına çok alelliğin katkısını yazınız.

  • Cevap: Canlının bulunduğu ortama uyum sağlamasına çok alelliğin doğrudan katısı vardır. Canlı bulunduğu ortama daha iyi bir şekilde uyum sağlar.

5- Bazı kalıtsal karakterlerin bazı kuşaklarda görülmemesi ancak sonraki kuşaklardaki bireylerin fenotipinde ortaya çıkması nasıl açıklanır?

  • Cevap: Bir organizmanın kalıtsal yapısına genotip denir. Bir organizmanın genotipinin bir sonucu olarak gelişen fiziksel özelliğine fenotip denir. İki farklı birey aynı fenotipe fakat farklı genotiplere sahip olabilirler. Saf uzun boylu bir bitki ve melez uzun boylu bir bitki aynı fenotipe sahiptirler (ikisi de uzun boylu), fakat farklı genotiplere (saf bitki için TT ve melez için Tt) sahiptirler.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
111
clap
38
angry
21
unlike
14
sad
12
love
11
happy
11
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!