Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 91

“10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 91” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 91

HANGİ ALELLER? HANGİ RENK?

Yönerge: Aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bezelyelerde tohum rengi, şekli gibi karakterler ya da insanlardaki göz rengi, boy uzunluğu gibi karakterler için iki alel gerekir. Biri anneden biri babadan gelen alellerden baskın olan fenotipte görülür. Fakat her zaman her popülasyonda bir canlıda bu allellerden en çok iki tanesi bulunur çünkü bu durumda populasyondaki bireylerden gelen alel çeşit sayısı çoğalır ve alellerin baskınlık durumlarına göre çeşitli fenotipler oluşur.

Çok alellik olarak ifade edilen bu durum tavşanlardaki kürk renginde görülür. Tavşanlarda kürk rengi dört farklı alel tarafından belirlenir. Birbirlerine olan baskınlığa göre bu aleller koyu gri C, chinchilla (şinşila) cch, açık gri ch ve albino c şeklinde sıralanır. Tavşanlarda cch geni baskın olduğu alellerle açık gri fenotip oluştururken ch geni de homozigot veya baskın olduğu alellerle kısıtlı noktalı fenotip oluşturur. Aşağıdaki görselde oluşabilecek tavşan kürk rengi fenotiplerini görüyorsunuz. Genotip çeşidi sayısını ise n(n+1)/2 formülünü kullanarak bulabilirsiniz. n, alel sayısını göstermektedir.

1. “Tavşanların kürk rengi için genotipte dört çeşit alel mi görünür, her alel için bir çeşit fenotip mi oluşur?” diye soran birine çok alelliği nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Olası cevap: Bir türde aynı karaktere ait alel sayısının ikiden fazla olmasına çok alellik denir. Dört çeşit alelden bir tanesi anneden bir tanesi babadan gelerek iki alel kürk rengi geno- tipini oluşturur. Genotipten ise fenotipi belirlenir.

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!