Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195

3.3. DOĞAL KAYNAKLAR VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI

Doğa tarafından insanın kullanımına sunulan yer altında ve üstünde bulunan yenilenebilir ve yenilenemez kaynaklara doğal kaynaklar denir. Ekosistem- deki mikroorganizma, bitki (Görsel 3.45), hayvan ve mantar gibi pek çok canlı türünün oluşturduğu biyolojik çeşitlilik, canlı doğal kaynakları oluşturur. Güneş, rüzgâr, petrol, mineraller, canlıların farklı yaşam alanları, toprak ve su cansız doğal kaynakları meydana getirir. Biyolojik çeşitlilik, insanın doğada birçok canlı türünü ilaç, ham madde ve besin kaynağı olarak kullanmasından dolayı önemli bir doğal kaynak hâline gelmiştir. Doğal kaynaklar, insanlar tarafından hiç tükenmeyecekmiş gibi aşırı ve yanlış kullanılırsa doğal denge bozularak tüm canlıların yaşamını tehdit eder. 1960’lı yıllarda başlayan çevre bilincinin gelişimiyle doğa ve doğal kaynakları koruma konusu önem kazanmıştır.

3.3.1. DOĞAL KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Doğal kaynaklar milyonlarca yıllık bir süreçte kendine özgü dinamik etkileşimlerle oluşmuştur. İnsanların bilinçsizce tüketiminden kaynaklanan doğal kaynaklardaki kayıpların önlenerek dengenin yeniden sağlanması yüksek maliyetli sosyal, bilimsel ve ekonomik süreçleri gerektirir. Doğal kaynakların ekosistem dengelerine uygun şekilde kullanılarak çeşitlilik ve üretkenliklerinin sürekliliğinin sağlanmasına sürdürülebilirlik denir. Ekosistem ve bileşenlerinin varlıklarını doğal olarak sürdürmelerini sağlamak çağın zorunluluğu hâline gelmiştir. Doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin bilinçsizce yok edilmesi geri dönüşü olmayan kayıplara neden olacaktır.

19. yüzyıldan itibaren sanayileşmenin artması, nüfus artışı, kentleşme ve kirlenme doğal kaynakları olumsuz etkilemiştir. Kaynakların bilinçsiz kullanımı, orman yangınları, aşırı otlatmalar, sulak alanların kurutulması ve tarımsal faaliyetler gibi insan etkileri biyoçeşitliliği giderek azaltmıştır. Özellikle modern teknoloji insanlara doğadan sınırsız yararlanma olanağı sağlamıştır. Bu nedenle bütün doğal faktörlerin bir araya gelerek oluşturduğu doğal denge, yanlış ve aşırı kullanımlar nedeniyle zarar görür. Dolayısıyla başta insanlar olmak üzere bütün canlıların yaşam ortamları olan ekosistemler olumsuz etkilenir. Bu olumsuz etkiler ve sonuçları, doğal süreçlerle kısa zamanda eski hâline dönüşemez. Doğal kaynaklara verilen zararları önleme ve zarar görmüş kaynakları yeniden kazanma, düzenleme çalışmalarında modern teknoloji yetersiz kalmaktadır.

Bilinçsiz ve aşırı kullanım sonucu doğal kaynaklara zarar verdiğini fark eden toplumlar, telafi yolları arar ve yöntemler geliştirir. Bu süreçte çok sayıda projeler hayata geçirilirken yüksek miktarda mali kaynaklar kullanılır. Doğal kaynakların bilinçsiz ve aşırı kullanımı insanlara kısa dönemde yarar sağlayabilir. Ancak yapılan bütün telafi etme süreçlerinde çok daha fazla iş gücü, zaman ve ekonomik kaynak harcanır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için bireyler kendine, ailesine, çevresine ve ülkesine karşı sorumluluklarını yerine getirmelidir. Doğal kaynaklar, bilinçsiz ve aşırı kullanım yoluyla israf edildiği takdirde gelecek nesillerin ekolojik sorunları daha fazla artacaktır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 195 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!