Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200

Türkiye’deki Biyolojik Çeşitlilik Örnekleri

Türkiye’de biyolojik çeşitlilik; Milli Parklar Kanunu, Kara Avcılığı ve Su Ürünleri Kanunu gibi yasalar kapsamında korunur. Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, türlerin yerinde korunduğu alanlardır. Bu sahalar, belirlenmiş hedef türler yanında yaban hayatını oluşturan diğer canlıların korunmasını da amaçlar. Birçok amacı olan bu sahalar, belirli türleri kapsayan av turizminin yapıldığı yerler olarak algılanmamalıdır. Verilen örnekler Türkiye ve dünyada yaşayan canlı türlerini içermektedir.

Deniz Kaplumbağaları

Deniz kaplumbağaları yaklaşık 115 milyon yıldır yerküre üzerinde yaşar. Yakın akrabalarından birçok canlı türü yok olmuştur. Doğal şartlara üstün bir ekolojik uyum göstererek nesillerinin devamını sürdürebilen ender canlılar arasında yer alır. Yerküre üzerinde 8 tür deniz kaplumbağası bulunur. Bu türler içindeki 5 tür Akdeniz’de yaşar. Bunlardan İribaş kaplumbağa (Caretta caretta – Karetta karet- ta) (Görsel 3.49) ve Yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas – Klonya midas) Akdeniz sahillerini önemli ölçüde yuvalama alanı olarak kullanır.

Akdeniz Foku

Akdeniz foku (Monachus monachus -Monaçus monaçus) dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan türler arasında ilk sıralarda yer alır (Görsel 3.50). Dünya Koruma Birliği (IUCN) tarafından Akdeniz foku, nesli en fazla tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan 12 canlı türünden biri olarak ilan edilmiştir. Akdeniz foklarının dünyadaki sayılarının 600 civarında olduğu ve Türkiye’de ise 100 civarında Akdeniz fokunun yaşadığı tahmin edilmektedir. Temiz bir çevrenin göstergesi olan Akdeniz foku yapılaşma olmayan, insan etkilerinden uzak kalmış mağara ve kovuklara sahip sessiz ve ıssız kayalık sahilleri tercih eder. Özellikle Ege’de Foça ve Karaburun Yarımadası, Bodrum Yarımadası, Doğu Akdeniz’de de Anamur – Taşucu arasında yaşar. Birçok Akdeniz ülkesinde yok olan bu türün Türkiye’de hâlâ bulunmasının nedeni eşsiz coğrafyanın onlara sunduğu ortamdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 200 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!