Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 209 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209

OKUMA PARÇASI

DOĞAYA BORÇLUYUZ

Doğanın 2017 yılı için bize sunduğu kaynakları 2 Ağustos itibarıyla tükendi. Yılın geri kalanı bir sonraki yıldan ödünç alarak geçirilecek. Küresel Ayak İzi Ağı’na göre “Dünya Limit Aşım Günü”, insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı gün olarak tanımlanıyor. 1997 yılında Eylül ayına denk gelen limit aşımı günü, 2017 yılında şimdiye kadarki en erken tarihini gördü: 2 Ağustos.

Tüketilen kaynakları üretmek ve oluşan atığı bertaraf etmek için gereken toprak ve su alanını belirten ekolojik ayak izi büyüdükçe limit daha erken aşılıyor. İnsan nüfusu, kaynak talebi ve ekonomiler büyürken dünyanın büyüklüğü ve kaynak miktarı değişmiyor.
Limit aşımı, yıllık faizle geçinmek yerine bankadaki ana parayı harcamak veya kredi kartı borcunu ödeyememe durumlarına benzetilebilir. 2 Ağustos 2017 itibarıyla tüm insanlığın talebini karşılayacak tahmini doğal kaynak ihtiyacı için 1,7 dünya gerekiyor. Özellikle gelişmiş ülkeler sanki birden çok dünya varmış gibi yaşıyor.

Türkiye 1,5 Dünya varmış gibi yaşıyordu, şimdi 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor. Ekolojik sınırların aşıldığı her yıl ekosistemlerin tamamen çökme ihtimalini daha öne çekiyoruz. İnsanlar, canlıların fotosentezde kullanabileceğinden daha fazla karbondioksit üretiyor. Balık kaynakları daha kendilerini yenilemeden tüketiliyor, ağaçlar yeniden büyümelerine izin verilmeden kesiliyor. Bu ve benzeri nedenlerle dünya talebimize kaynak yetiştiremiyor.

Dünya Limit Aşım Günü, iklim değişikliğini durdurmak, ormanları, denizleri, tatlı su kaynaklarımızı ve canlı yaşamını korumak için bireysel, millî ve küresel düzeyde ne kadar çabuk harekete geçmemiz gerektiğini hatırlatan bir çalar saattir. Bu gidişat durdurulabilir. Limit aşımını her yıl sadece 4,5 gün ileriye atmayı başarılabilirse 2050’de tek bir gezegenin sağladığı kaynaklar yeterli olabilecek. Örneğin dünyadaki gıda israfı yüzde 50 azaltılabilirse Limit Aşım Günü 11 gün ileriye atılabilir. Küresel karbon ayak izi yüzde 50 azaltılabilirse Limit Aşım tarihini 89 gün ileriye atabiliriz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!