Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

3. 2000’li yılların başına kadar göl sularından tarımsal sulamada yararlanılmaktaydı. Fakat göl sularında meydana gelen tuzluluk, günümüzde tarımsal sulamaya imkân vermemektedir. Bu durumu ortaya çıkaran nedenler nelerdir?

  • Cevap: Eber Gölünün fazla sularının Akşehir Gölü’ne dökülmesini sağlayan Taşköprü Çayı gibi gölü besleyen tatlı su kaynaklarının azalması ve gölün seviyesinin düşmesi göldeki tuz oranını artırmıştır. Bu nedenle göl sularından tarımsal sulamada yararlanılamamaktadır.

4. Göl kıyısında her yıl “Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri” ve temsilî “Gölü Mayalama Festivalleri” düzenlenmektedir. Göl sularının tamamen çekilmesine bağlı olarak bu tür organizasyonların gelecekte yapılamayacak olmasının yörenin sosyoekonomik hayatına etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Göl kıyısında geleneksel hâle gelen “Nasreddin Hoca Şenlikleri” ve temsilî “Gölü Mayalama Festivalleri”, göl sularının tamamen çekilmesine bağlı olarak gelecekte yapılamayabilir veya yapılması zorlaşabilir. Bu durum; şenliklere katılmak için bölgeye gelen ziyaretçi sayısına, bölgenin tanıtımına ve turizm gelirlerinin azalmasına neden olacaktır.

5. Akşehir Gölü ve Havzası’ndaki tahribatın bu alandaki doğal hayata etkileri neler olabilir? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Artan beşerî faaliyetlere bağlı olarak özellikle göl tabanında oluşan aşırı kirlilik, göl ekosisteminde tamiri mümkün olmayan önemli problemlere neden olmaktadır. Bu alanda varlığını sürdüren canlıların (saz kedileri, flamingo vb. kuş türleri) su ve besin bulamadıkları için göç etmesi ya da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması yaşanan soruna örnek verilebilir.

6. Akşehir Gölü ve Havzası’ndaki tahribatın önlenmesi için ne gibi önlemler alınabilir?

  • Cevap: Evet mümkündür. Bu konuda Akşehir Gölünü kapsayacak sulak alan yönetim planının oluşturulması, göldeki su dengesinin düzenlenerek gölün mevcut su kaynaklarıyla beslenmesinin sağlanması, gölü besleyen sulardaki kirliliğin azaltılması, ekosistemdeki biyolojik çeşitliliğin korunarak geliştirilmesi ve iyileştirilmesinin sağlanması, su ürünleri potansiyelinin yeniden kazanımı, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, alternatif gelir kaynaklarının geliştirilmesi, havzadaki su kaynaklarına yönelik kullanımın denetim altına alınması, yörede yaşayan halkın çevre bilincinin artırılması vb. önlemler alınabilir.

7. Akşehir Gölü ve Havzası’ndaki su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı sağlandığında doğal ve beşerî çevrede nasıl bir değişiklik yaşanacaktır? Açıklayınız.

  • Cevap: Göldeki su dengesini yeniden sağlamak ve kirliliği mümkün olan en az seviyeye indirmek bölgedeki biyoçeşitliliği artıracaktır. Tarımsal faaliyetlerde sürdürülebilirliğin sağlanması ve alternatif gelir kaynaklarının geliştirilmesiyle bölgenin sosyoekonomik yapısı güçlenecektir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!