Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

Aşağıdaki metinden ve görselden yola çıkarak soruları cevaplandırınız.

Bitki örtüsünün dağılışını etkileyen faktörlerin başında iklim ve yer şekilleri gelir. Yer şekillerinin bitki örtüsü üzerindeki etkisi iklim elemanları üzerinde değişikliklere neden olduğu için dolaylıdır. Yükselti ve eğim, yüzeydeki toprak örtüsünün kalınlığını azaltır. Bitkinin toprağa tutunmasını engelleyecek böyle bir durumun ortaya çıkması, yükseltinin bitki örtüsüne direkt etkilerindendir. Sıcaklık başta olmak üzere yağış, nem, bakı ve rüzgâr gibi iklim elemanları ise bitki örtüsünün dağılışında belirleyici rol oynar. Örneğin bitkiler. gelişebilmek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Sıcaklık, bir yerdeki bitki türlerini (ağaçların iğne ya da geniş yapraklı olması gibi) belirlerken yağış da bir yerdeki bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını ve bunların miktarının az ya da çok olmasını belirler.
Aşağıdaki görseller, enlem ve yükseltideki değişimin iklim elemanlarına etkisini ve buna bağlı olarak bitki örtüsünün dağılışını nasıl etkilediğini göstermektedir.

Bir dağ yamacındaki bitki sıralanışı ile Ekvatordan kutuplara doğru değişen bitki sıralanışındaki benzerlikler nelerdir? Bu benzerlikleri enlem ve yükseltinin sıcaklığa etkisi ile ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Ekvator’dan kutuplara gittikçe ve bir dağ yamacında yükseklere çıktıkça sıcaklıklar düşer. Yağış şartları değişir. Bitkilerde sıcaklık ve yağış isteklerine göre kuşaklar oluşturur. Her iki sıralanışta da sıcaklık ve yağış isteği yüksek olan geniş yapraklı türler, karma ormanlar ve daha düşük sıcaklık ve yağışlara dayanabilen iğne yapraklı türler şeklinde bir gidiş vardır. Kutuplara yakın bölgelerde ve yüksek dağlık alanlarda ise düşük sıcaklıklara bağlı olarak sırasıyla ağaç yetişmeyen alanlar ve bitki yetişmeyen buzullar bulunur.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!