Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 6

1. Haritadan yararlanarak levhaların 225 milyon yıl öncesinden günümüze doğru olan hareketliliğini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Yaklaşık 225 milyon yıl önce tüm kıtalar Pangea adı verilen tek bir kıta şeklindedir. Levha hareketi sonucu günümüzden yaklaşık 200 milyon yıl önce Pangea güneyde Gondwana (bugünkü Güney Amerika, Afrika, Madagaskar, Hindistan ve Avustralya), kuzeyde Laurasia (bugünkü Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya) ve aralarında Tetis Denizi olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Yaklaşık 65 milyon yıl önce Gondvana ve Lavrasya’nın parçalanmasıyla günümüz kıtaları oluşmaya başlamıştır. Nihayet günümüzde kıtalar bugünkü görünümünü almıştır. Levha hareketleri bugün de devam ettiği için yeryüzü değişmeye devam etmektedir.

2. Alfred Wegener “Kıtaların Kayması Teorisi”ni oluştururken neleri kanıt olarak göstermiştir?

  • Cevap: Birbirinden uzakta olan kıtaların birbirine uygunluğunu, bu kıtalardaki flora ve faunaya ait fosillerin dağılımını, paleoklimatik kanıtları ve kayaçların dağılımını kanıt olarak göstermiştir.

3. Aşağıda verilen oluşumları şekilden yararlanarak harita üzerindeki işaretli harfler ile eşleştiriniz.

  • Cevap:

D. Karasal rift bölgesi
B. Dalma batma zonu
C. Sıradağlar
A. Okyanus ortası sırtı
E. Okyanus hendeği

4. Levhaların kaç türlü hareketi olduğunu haritadan örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Levhaların üç çeşit hareketi vardır. Bunlar: Birbirlerinden uzaklaşırlar. Örneğin Atlas Okyanusunun ortasında Güney Amerika Levhası ile Afrika Levhası. Birbirleriyle çarpışırlar. Örneğin Himalayalarda Hindistan ve Avrasya Levhasının çarpışması. Birbirleriyle yanal yer değiştirirler. Örneğin Orta Amerika’da Karayip Levhası ile Kuzey Amerika Levhası

5. Afrika ve Avrasya levhaları birbirlerine doğru yaklaşmaktadır. Gelecekte de bu hareketin devam edeceği düşünülürse Akdeniz Havzası’nda ne gibi değişiklikler olabilir?

  • Cevap: Afrika ve Avrasya levhalarının birbirlerine doğru olan hareketlerinin devam etmesi durumunda levhaların çarpışma bölgesinde muhtemelen dalma batma zonu oluşarak bir levha diğerinin altına girecektir. Bunun sonucunda zamanla Akdeniz daralacak ve nihayetinde ortadan kalkacaktır. Bu olaylar çok uzun bir zaman ölçeğinde yaşanırken sıkça deprem olayının yaşanması muhtemeldir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 6 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!