10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 273
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 273
Soru: Aşağıda çeşitli zaman dilimlerinde üç farklı ülkede meydana gelen depremlerle ilgili haberlere yer verilmiştir. Metinleri dikkatlice okuyarak soruları cevaplayınız. 2010 Haiti Depremi 12 Ocak 2010 tarihinde merkez üssü başkent Port-au-Prince’e (Port o Prins) 25 km uzaklıkta olan deprem 7,8 şiddetindeydi. Tüm Haiti’de ve komşu ülkelerde hissedilen ve 41 saniye süren bu deprem sonucunda 316.000 kişi hayatını kaybetti, 300.000 kişi yaralandı ve 1 milyon kişi evsiz kaldı. 250.000 ev, 30.000 ticari bina yıkıldı veya ağır hasar gördü. Deprem nedeniyle elektrik ve telefon şebekesi tamamen çöktü. 2003 Japonya Depremi Japonya’nın Hokkaido Adası’nı vuran ve büyüklüğü 8,0 şiddetinde olan depremde resmî açıklamaya göre 1 kişi hayatını kaybetti, 243 kişi yaralandı. Bu yaralanmaların çoğu, pencere camlarının kırılmasından ve çeşitli eşyaların savrulmasından kaynaklandı. Depremde ayrıca 16.000 kişi elektriksiz kaldı ve çok sayıda küçük tsunami oluştu. Bu deprem, merkez üssüne 975 kilometre uzaklıkta bulunan Tokyo’dan da hissedildi. 2003 İran Depremi İran’ın güneydoğusunda 100.000 insanın yaşadığı tarihî Bem kenti 6,3 şiddetindeki depremle harabeye döndü. Hükümet kaynakları, kurtarma görevlilerinin yaptığı çalışmalar sırasında enkaz altından çok sayıda ceset çıkardığını ve can kaybının 20.000’i aştığını söyledi. Aynı kaynaklar, yaralı sayısının ise 50.000’i bulduğunu belirtti. Bem kentini vuran depremde, kentteki binaların %60’ında hasar meydana geldi.
Soru: Yukarıda anlatılan depremlerin olduğu yerler haritada hangi rakamlarla gösterilmiştir?
- Cevap: 1- Japonya 2- İran 3- Haiti
- Cevap: Japonya: 8,0 Haiti: 7,8 İran: 6,3
- Cevap: Japonya’da konutlar depreme dayanaklı yapılırken İran ve Haiti’deki konutlar depreme dayanıklı değildir.
- Cevap: Tsunami, merkez üssü deniz veya okyanus tabanları olan depremler sonucunda meydana gelen dev dalgalardır. Haiti, Atlas Okyanusu kıyısında olduğu için tsunami oluşma riski vardır. İran'ın ise Hint Okyanusu ile kıyısı vardır. Merkez üssü, Hint Okyanusu'nun İran kıyılarına yakın bir bölge olan deprem sonunda İran'ın güney kıyılarında tsunami oluşma riski vardır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 273 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok