Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 120 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Yıldırım Yayınları

Türkiye’de Tarım Alanları

Türkiye’deki tarım alanları farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Ülkemizdeki arazilerin %29,7’si tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Bu alanın yarısından fazlası tarla bitkilerine ayrılmaktadır (Tablo 1.3). Diğer tarım alanlarının bir kısmı sebze ve meyve yetiştirmek için kullanılmakta, bir kısmı da nadasa bırakılmaktadır.

Ülkemizde kahverengi ve kestane rengi bozkır alanlarında daha çok buğday (Fotoğraf 1.164), arpa, yeşil mercimek ve sulanabilen alanlarda şeker pancarı üretilmektedir. Kireç oranının düşük olduğu kahverengi orman topraklarının yaygın olduğu Karadeniz kıyılarında çay ve fındık üretilmektedir. Akdeniz kıyılarında yaygın olan terra rossa topraklarında daha çok turunçgiller ve zeytin yetiştirilmektedir.

Ülkemizde alüvyal toprakların yaygın olduğu ovalarda ve deltalarda daha çok ekonomik değeri yüksek olan bitkiler yetiştirilmektedir. Pamuk, mısır, yer fıstığı, çeşitli sebze ve meyveler bu topraklarda yetiştirilen bitkilerdendir. İç Anadolu’daki volkanik arazilerde ise daha çok patates ve üzüm yetiştirilmektedir. Pirinç ise taban suyu seviyesi yüksek olan alanlarda üretilmektedir.

Türkiye’de Hayvancılık

Türkiye topraklarının %18,7’si çayır ve meralardan oluşmaktadır. Bu alanlarda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Kahverengi ve kestane rengi bozkır topraklarının yaygın olduğu yerlerde daha çok koyun besiciliği yapılmaktadır (Fotoğraf 1.165). Terra rossaların yaygın olduğu Toroslarda kıl keçisi besiciliği gelişmiştir. Çernez- yomlar üzerinde yer alan çayırlarda ise daha çok büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır.


Yakın çevrenize bir gezi düzenleyiniz. Gezi sırasında topraklardan hangi amaçlarla yararlanıldığını gözlemleyip fotoğraflar çekiniz. Gözlemlediğiniz kullanım şekillerinin verimli olup olmadığını yorumlayınız. Çalışma sonucunuzu bir rapor hâline getirerek çektiğiniz fotoğraflarla birlikte sınıfınızda sergileyiniz.

  • Cevap: Ülkemizde toprak çeşitliliği oldukça fazladır. Bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri ve iklim, toprak özelliklerinin belirlenmesinde etkili olan doğal faktörlerdir. Türkiye’de toprak birçok amaçla kullanılmaktadır. İhtiyaçların karşılanmasında etkili olmaktadır. Toprağa bağlılık günümüzde az da olsa devam etmektedir.

Türkiye’de toprağın kullanım amaçları şu şekildedir:

Tarla arazisi olarak kullanılmaktadır.
İnşaat alanları olarak kullanılmaktadır.
Doğal sit alanları olarak ayrılmaktadır.
Ormanların çoğaltılması için kullanılmaktadır.
Enerji üretim tesisleri yapımı için kullanılmaktadır.
Çimento, kiremit, tuğla, cam ve seramik yapımında kullanılmaktadır.
Mera ve mesire arazisi olarak kullanılmaktadır.
Doğal ve milli parklar olarak kullanılmaktadır.
Bahçe ve bakım işleri için kullanılmaktadır.
Toprağa bağlı faaliyetlerin yapılmasında kullanılmaktadır.

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!