Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 191 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Yıldırım Yayınları

KANAL İSTANBUL PROJESİ

2011 yılında bir proje olarak açıklanan Kanal İstanbul, yaklaşık 25 metre su derinliği, 145-150 metre genişliği olması ve günde 150-160 geminin geçmesi hedeflenen bir su yoludur. Bu ebatlar en dar yeri 700 metre ve en geniş yeri 4.200 metre olan İstanbul Boğazı’na nazaran daha dardır ve bu durumda kanaldan gemilerin geçiş süresi Boğazlara nazaran çok daha uzun olacaktır. Proje, doğal bir boğaz bulunurken ona alternatif olarak açılan bir kanal olması itibarıyla ilginç ve tektir. Kanal projeleri sadece ulaşım projeleri değildir, aynı zamanda gelişimin anahtar unsurları olan yeni sanayi, ticaret, eğlence gibi diğer mamur çevrenin planlanmasına da yol açmaktadır. Örneğin Panama Kanalı ve Süveyş Kanalı, sırasıyla Panama ve Mısır ekonomisi açısından hayati etkilere sahiptir.

Kanal’ın inşasının arka planında Orta Asya, Orta Doğu ve Karadeniz arasında bir enerji bağı tesis etme eğilimini yansıtan bir dış politikanın bulunduğu ve Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Gürcistan’dan taşınan petrolün önemli bir bölümünün Akdeniz’den dünyanın en büyük petrol şirketlerine dağıtılacağı, Boğazların son iki yüzyıl boyunca, büyük güçlerle olan görüşmelerde bölgedeki faaliyetlerin denetlenmesinin anahtarı olarak görülmesi değerlendirmeleri söz konusudur. Bu itibarla proje, diplomatik ilişkileri etkilemenin yanı sıra amaçlanan enerji taşımacılığında da olumsuz yönde etkili olabilir. Türkiye’nin bölgedeki en büyük enerji ortağı olan Rusya, Kanal’ın mevcut boru hattı projelerinde zayıflatıcı bir etkiye sahip olmasından da endişe duymaktadır.

Demir Yolu Ulaşımı

Yeryüzünde ilk demir yolu ve ilk tren 18. yüzyılda İngiltere’de yapılmış, zamanla önce Avrupa’ya sonra bütün dünyaya yayılmıştır. Önce kömür ve demir taşımada kullanılan trenlerde sonraları yolcu da taşınmaya başlanmıştır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde yolcu taşımacılığı daha çok yüksek hızlı trenlerle yapılmaktadır. Demir yolları, bir seferde çok sayıda yolcu ve fazla miktarda yük taşıması bakımından önem taşımaktadır. Bu özelliği ile kara yoluna göre daha avantajlıdır. Demir yollarının yaygınlaşması, kara yollarındaki trafiği azaltması ve enerji tasarrufu sağlaması bakımından da önemlidir. Ayrıca son yıllarda yolcu taşımacılığında yüksek hızlı trenlerin yaygınlaşması, yolculuk süresini de kısaltmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde demir yolu ağı daha sıktır. Örneğin Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Japonya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde yüz km2ye düşen demir yolu uzunluğu diğer ülkelere göre daha fazladır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!