Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 205 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları Yıldırım Yayınları

İnsan etkisi olmadan meydana gelen erozyona doğal erozyon denir. İnsan etkisiyle meydana gelen erozyon ise hızlandırılmış erozyon ya da toprak erozyonu olarak adlandırılmaktadır. Bitki örtüsünün olmaması ya da cılız olması su ve rüzgâr erozyonunu, engebenin çok olması ise su erozyonunu artıran etmenlerdir. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi, tarlaların nadasa bırakılması ve eğim yönünde sürülmesi erozyonu artıran insan etkinlikleridir. Hayvanların meralarda aşırı otlatılması da erozyonu artıran etmenlerdendir.

Erozyon ve orman yangınlarının yanı sıra maden kazaları, terör saldırıları ve savaşlar da insanlardan kaynaklanan afetlerdir. Savaşlarda kullanılan biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlar, insanların yanı sıra ekolojik sisteme de önemli zararlar vermektedir. Biyolojik afetler içinde değerlendirilen afetlerden biri de salgınlardır. Salgınlar, belirli hastalıkların aşırı derecede artması ve yaygınlaşmasını ifade etmektedir. Bu tür afetler yetersiz hijyen koşulları, gıdaların hazırlanma ve saklanma koşulları ile kişisel temizlikteki eksikliklerden kaynaklanmaktadır. Veba, kolera, tifo, grip, bağırsak enfeksiyonları salgınların başlıcalarıdır. Biyolojik afetlerden biri de böcek istilasıdır. Böcek istilası, zararlı böceklerin bir bölgede aşırı derecede artmasını ifade etmektedir. Belirli hava koşullarına bağlı olarak sayıları aşırı derecede artan bazı böcekler, sürüler hâlinde başka bölgeleri istila etmektedir. Böcek istilaları içinde en çok görüleni çekirge istilalarıdır.

DÜNYADA EROZYON

Günümüzde dünya ülkelerinin pek çoğu erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl yaklaşık olarak ortalama 24 milyar ton toprak erozyonla kaybedilmektedir. Dünyada erozyon sebebiyle 110 ülke çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan hesaplamalarla dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Genel olarak akarsuların denizlere, göllere ve barajlara taşıdığı alüvyon miktarı; yörenin iklimi, bitki örtüsü, arazi şekli, toprak yapısı, zirai sistemi ve erozyon tedbirlerinin alınıp alınmaması gibi etkenlere göre değişiklik göstermektedir.

Çin’de Sarıırmak ve Hindistan’da Ganj Nehri dünyanın en çok alüvyon taşıyan akarsularıdır. Dünyada en yüksek debiye sahip olan Amazon Nehri ise diğerlerine oranla en az alüvyon taşıyan akarsudur. Çünkü Amazon ve kollarının su toplama havzaları, zengin bitki örtüsü ve ormanlarla kaplı bulunmaktadır. Buradan sık ve bol bitki örtüsünün özellikle de ormanların erozyonu önlemede ne derece önemli ve tesirli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Erozyonla ilgili veriler incelendiğinde dünyamızın ciddi erozyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu açıkça görülmektedir. Dünyada en çok erozyon Türkiye’nin de içinde bulunduğu Asya kıtasında görülmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde erozyonun şiddetinin gittikçe artacağı ve buna bağlı olarak dünyamızın hızla çölleşeceği ve kırsal fakirliğin giderek artacağı sonucu çıkmaktadır. Gerekli çalışmalar yapılmadığı takdirde erozyon ve çölleşmeden mağdur olan insan sayısının bir milyarı aşacağı kuşkusuzdur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 205 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
love
1
confused
1
angry
0
happy
0
clap
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!