Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 28 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Yıldırım Yayınları

Dünya’nın En Büyük Yanardağı Bulundu 09.09.2013

BASINDAN

Nature (Neyçır) yer bilimi dergisinde yazan bir ekip, söz konusu yanardağın ölü bir dev volkan olduğunu belirtiyor. Tamu dağ kitlesinin boyutunun Mars’ın büyük Olympus Mons (OlimpusMons) Volkanı ile karşılaştırılabilir olduğu kaydediliyor. Olympus Mons, Güneş sisteminin en büyük volkanı.
Yeryüzünde daha önceki en büyük volkan Hawaii ’deki Mauna Loa idi. Tamu dağ kütlesi, denizin 2 km kadar altında. Dağ kütlesi, Japonya ’nın 1.600 km doğusunda Shatsky Rise (Şatski Rays) olarak bilinen bir sıı altı platosu üzerinde yer alıyor. 145 milyon yıl önce, büyük lav akımlarının volkanın merkezinden fışkırıp geniş, kalkan gibi bir yapı oluşturduğu z.aman ortaya çıkmış. Araştırmacılar batık yanardağın zirvesinin ömrü boyunca deniz seviyesi üzerine yükselmediği kanısında. Tekrar patlamasının da muhtemel olmadığını söylüyorlar.

2. Tortul (Sedimanter) Kayaçlar

Tortul kayaçlar suda çökelme, taşınmış materyallerin birikmesi ve canlı kalıntılarının taşlaşması şeklinde oluşmaktadır. Buna göre tortul kayaçlar fiziksel, kimyasal ve organik tortullar olmak üzere üçe ayrılır. Bu kayaçlar, tabakalı bir yapıdadır ve içinde fosiller bulunabilir.

a. Fiziksel Tortullar

Bu tür kayaçlar akarsu, rüzgâr ve buzul gibi dış kuvvetler tarafından taşınarak belirli alanlarda biriktirilen materyallerin birleşmesiyle oluşmaktadır. Gre (kum taşı), konglomera (çakıl taşı) (Fotoğraf 1.9), breş (moloz taş) ve şist (kil taşı) bu tür kayaçların başlıcalarıdır.

b. Kimyasal Tortullar

Bu tür kayaçlar, suda çözünmüş hâldeki maddelerin üst üste çökelmesiyle oluşmaktadır. Kalker (kireç taşı) (Fotoğraf 1.10), jips (alçı taşı) ve kaya tuzu bu tür kayaçlardandır.

c. Organik Tortullar

Bu tür kayaçlar canlı kalıntılarının üst üste birikmesiyle oluşmaktadır. Örneğin kömür (Fotoğraf 1.11), bitkilerin taşlaşmasıyla oluşmuştur. Birinci Jeolojik Zaman’da oluşanlara taş kömürü, Üçüncü Jeolojik Zaman’da oluşanlara linyit ve yakın zamanda oluşanlara turba denilmektedir. Tebeşir, denizlerde yaşayan mikroskobik bir canlı türünün kalıntılarının üst üste birikmesiyle oluşmuştur. Organik tortul kayaçlardan biri mercan kayalarıdır. Mercan adı verilen canlıların kalıntılarının üst üste birikmesi sonucu oluşan bu kayaçlara daha çok tropikal kuşaktaki sığ ve sıcak sularda rastlanır. Mercan kayalar bazen su yüzeyine kadar yükselerek adaları meydana getirmektedir. Bu tür adalara atol denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!