Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 32 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Yıldırım Yayınları

ç. Türkiye’de Depremler

Türkiye, yeryüzünde depremlerin sıkça görüldüğü Alp-Himalaya deprem kuşağında bulunmaktadır. Ülkemizde volkanik aktivitelere bağlı depremler görülmez ancak tektonik depremler sıklıkla yaşanır. Ülkemizi daha çok tektonik depremler etkilemektedir. Ülkemizdeki depremler, Arabistan ile Avrasya levhalarının yaklaşması sonucu meydana gelmektedir. Bu yaklaşma sonucu meydana gelen fay hatları ve bu fayların yakın çevresi deprem bakımından en riskli bölgelerdir. Ülkemizdeki fay hatları üç kuşak hâlinde uzanmaktadır. Bunlar Kuzey Anadolu, Batı Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarıdır.

Kuzey Anadolu fay hattı, ülkemizin kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Saros Körfezi’nden başlayan bu hat, Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu hatta zaman zaman büyük ölçekli depremler yaşanmaktadır. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 17 Ağustos 1999’da meydana gelen deprem sonucu 17 bin 480 kişi yaşamını yitirmiş, on binlerce kişi yaralanmış, önemli ölçüde mal kayıpları gerçekleşmiştir.

Doğu Anadolu fay hattı, Hatay-Kahramanmaraş oluğu üzerinden Hakkâri’ye kadar bir yay çizerek uzanır. Bu fay hattı, Bingöl yakınlarında Kuzey Anadolu fay hattıyla birleşmektedir. Bu hat üzerinde yer alan ve 2011 yılında Van’da meydana gelen depremde (Fotoğraf 1.15) 644 kişi yaşamını yitirmiş, iki bine yakın kişi yaralanmış ve birçok yapı yıkılmıştır. Batı Anadolu fay kuşağı, Ege’nin kıyı kesimi boyunca uzanan horst ve graben sistemi ile Göller Yöresi’ni kapsamaktadır. 1970 yılında Gediz’de meydana gelen deprem sonucunda 1.086 kişi yaşamını yitirmiş, 1.258 kişi yaralanmış ve yaklaşık on bin yapı hasar görmüştür. Türkiye, deprem bakımından düşük ve yüksek tehlikeli alanlardan oluşmaktadır (Harita 1.3). Buna göre ülkemiz yer ivmesi bakımından 0,0 ile 0,5 arasında derecelendirilmiştir.

0,5 değerine sahip yüksek tehlikeli yerler aktif fay kuşakları ile bu kuşakların yakın çevresini oluşturur. Deprem bakımından tehlikenin düşük olduğu yerler Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Konya, Karaman, Mersin, Şanlıurfa ve Mardin illerinin önemli bir kısmını kapsamaktadır. Nüfusumuzun yarısından fazlası deprem bakımından tehlikeli alanlarda yaşamaktadır. Büyük şehirlerimizin bazıları da bu riskli bölgelerde yer almaktadır. Depremden dolayı can ve mal kaybı yaşanmaması için depreme dayanıklı yapılar yapılmalı ve insanlar depreme karşı bilinçlendirilmelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!