Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 46 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Yıldırım Yayınları

Karstik Mağaralar: Karstik süreçler sonucunda oluşan mağaralar (Fotoğraf 1.39), yer altı sularının eseridir. Yer altına sızan suların çatlakları çözerek derinleştirmesi sonucu oluşan bu boşlukların tavanlarında sarkıtlar, tabanlarında dikitler meydana gelmektedir. Sarkıtlar, dikitler ve bunların birleşmesiyle oluşan sütunlar karstik birikme şekillerindendir. Bazen birkaç mağara galeri adı verilen boşluklarla birbirine bağlanmaktadır.

Karstik Biriktirme Şekilleri

Traverten: Travertenler (Fotoğraf 1.40) karstik biriktirme şekillerindendir. Bu şekiller yer altı sularının eseridir. İçlerinde CO2 (karbondioksit) ve çözünmüş hâlde CaCO3 (kalsiyumkarbonat) bulunan yer altı suları yeryüzüne ulaşınca bu suların içerisindeki CO2 uçar ve CaCO3 çökelir. Bu çökelen maddeler, travertenleri oluşturmaktadır. Travertenler, çoğunlukla basamaklar şeklinde oluşmaktadır. Karstik mağaralardaki sarkıt, dikit ve sütunlar da karstik biriktirme şekillerindendir.

c. Buzulların Oluşturduğu Yer Şekilleri

Yer şekillerinin biçimlenmesine etkisi bulunan kuvvetlerden biri buzullardır. Buzulların oluşturduğu yer şekillerine yüksek enlemlerde ve yüksek dağların zirvelerinde rastlanmaktadır. Ayrıca buzulların oluşturduğu yer şekillerinden bir kısmı da buzul dönemlerinden kalmadır. Çünkü Kuvaterner’in başlarında büyük buzul dönemleri yaşanmış, bu dönemde buzullar günümüze göre daha geniş alanlara yayılmıştır.

Buzul oluşumu için yağışların kar şeklinde gerçekleşmesi ve bu karların erimemesi için sıcaklığın 0 °C’un altında olması gerekir. Yıl boyunca erimeden kalan bu karlara toktağan ya da kalıcı kar denir. Bu karlar, belirli bir kalınlığa ulaşınca alt kısımlara basınç uygular ve zamanla buzullara dönüşür.

Kalıcı kar sınırı genel olarak Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalır. Ekvator’da 5.000 metreyi bulan kalıcı kar sınırı, orta enlemlerde 2.000-3.000 metreye inmektedir. Kutuplarda ise kalıcı karlar deniz seviyesinden başlamaktadır. Kalıcı kar sınırını etkileyen etmenlerden biri de bakı durumudur. Bakı durumunda olan yamaçlardaki kalıcı kar sınırı da dulda yamaca göre daha yüksektedir.
Karaların üzerinde oldukça geniş alan kaplayan sürekli buzullara örtü buzulu denir. Antarktika kıtasını ve Grönland Adası’nın büyük bir kısmını örtü buzulları kaplamaktadır (Fotoğraf 1.41) . Yer- yüzündeki buzulların büyük bir kısmı bu türdendir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!