Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 50 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Yıldırım Yayınları

Kıyılar iç ve dış kuvvetlerin etkileşimi sonucu biçimlenir. İç kuvvetlerin etkisiyle kıyıda oluşan dağlar, dağların uzanış şekli, düzlükler ve buradaki kayaçların yapısı, kıyının ilk şeklini oluşturmaktadır. Akarsular, buzullar, rüzgâr ve deniz suyunun hareketi kıyının biçimlenmesine etkide bulunan dış kuvvetlerdir.

Deniz ve göl suyunun hareketleri dalga, akıntı ve gelgittir. Dalga, deniz ve göl sularının salınım hareketidir. Dalgaları oluşturan başlıca etmen rüzgârdır. Depremler, volkanizma ve deniz altı heyelanları sonucu meydana gelen tsunamiler sıklıkla oluşan dalgalardan değildir.

Dalga, çarptığı yüzeye bir kuvvet uygulayarak aşındırıcı etkide bulunmaktadır. Dalganın çarptığı yüzeye uyguladığı kuvvetin yanı sıra içindeki çakıl ve kumları çarpması da aşındırıcı etkisini artırabilmektedir. Bu tür aşındırma abrazyon olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca deniz suyunun kayaçları çözme etkisi de bulunmaktadır. Bu tür aşındırmaya ise korozyon denir.

Deniz suyunun kütlesel olarak yer değiştirmesine akıntı denir. Akıntıların başlıca nedenleri rüzgâr, yoğunluk, seviye farkı ve gelgittir. Gelgit, Ay ve Güneş’in çekim gücünün etkisiyle suların 24 saat 50 dakikada iki kez kabarması ve çekilmesi olayıdır. Dünya’ya daha yakın olduğu için gelgit oluşumunda Ay’ın çekim gücünün etkisi daha fazladır. Gelgit oluşumunda suların kabarık ve çekik (Fotoğraf 1.53) olduğu dönemler vardır. Bu iki dönem arasındaki seviye farkına gelgit genliği denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!