10. Sınıf Din Kültürü Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66
“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66
Hadiste insanın varlıklarla ilişkisinin hangi çerçevede olması gerektiği belirtilmektedir. İlgili hadiste ayrıca insanın Allah’ın (cc) isim ve sıfatlarından bazılarını davranışlarıyla kendi hayatına yansıtabileceğine işaret edilmektedir. Örneğin Rahman ismi, insanı her canlıya merhametle davranmaya teşvik ederken; Rahim ismi muhtaçlara şefkat ve yardımla yaklaşmayı öğretir.50 Böylesi davranışlar sergileyen bir insanın üzerinde Rahman ve Rahim isimlerinin tecellileri görülür. Bu durum sadece Rahman ve Rahim isimlerine özel olmayıp Allah’ın (cc) pek çok ismi için geçerlidir. Bir kimse davranışlarında adaleti gözettiğinde Adi, gereksiz şeylerden uzaklaştığında Hakim, temizliğe dikkat ettiğinde Kuddüs, cömert bir kişilik sergilediğinde Kerim isimlerinin yansımaları üzerinde görülür (Görsel 2.13).
Yaşamını esmayıhüsnaya göre düzenlemeye çalışan insan Allah (cc) ile bağının güçlendiğini hisseder. Allah’a (cc) yakın olduğunu hisseden kimsenin iç dünyasını huzur kaplar. Esmayıhüsnanın yaygın bir şekilde davranışlara yansıtılması toplumsal hayatta da huzur ve güven ortamının oluşmasına katkıda bulunur. Her Müslüman’dan bu isimlerin anlamını bilmesi ve bu isimlerin çizdiği doğrultuda hayatını anlamlandırması beklenir. Kuran-ı Kerim’de yer alan “… Allah (cc) adaletle davrananları sever.”51, “ … İyillik edin. Allah (cc) iyilik yapanları sever.”52 mealindeki ayetler bu isimlerin hayata yansıtılması gerektiğine işaret eder. Hz. Peygamber de “Allah güzeldir, güzel olanı sever; temizdir, temizliği sever; kerem sahibidir; cömertliği sever.'”53 hadisiyle aynı gerçeği vurgular.
Soru: İnsan, Allah ’ın (cc) bazı isim ve sıfatlarını tutum ve davranışlarıyla belli ölçüde hayatına yansıtabilir. Bu isim ve sıfatlar hangileri olabilir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: İnsan, Allah’ın Adil, Rahman, Gafur, Kerim ve Rezzak isimlerini hayatına yansıtabilir. Adaletli olmak, merhamet göstermek, affetmek, cömert olmak ve paylaşmak bunlara örnektir.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.




Yeni Yorum