Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 107 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam ahlak terbiyesi kişinin düşüncelerini de kontrol edip yönetmesini amaçlar. Bireyin düşüncesini yönetmesi; alışılagelmiş düşünme kalıplarını sorgulaması, düşünce sorunlarıyla baş etme becerisi kazanması, zihnini kötü duygu ve düşüncelerden arındırıp güzel düşünmesidir. Onun için Kur’an’ın pek çok ayetinde kişinin aklını kullanması, doğru bilgiye ulaşabilmesi için doğru düşünmesi, bilgi edindiği kaynakların sağlam ve güvenilir olması öğütlenir. Örneğin Kur’an’da şöyle buyurulur: “Onlara (müşriklere): Allah’ın indirdiğine uyun denildiği zaman onlar, ‘Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız.’ dediler. Ya ataları bir şey anlamamış, doğruyu da bulamamış idiyseler?” Kur’an, insanın doğru düşünebilmesi için zihnini olumsuz düşüncelerden arındırmasını, temizlemesini de şöyle ister: “Kur’an okuduğun zaman o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın!” Bu ayete göre kişi bir bilgi edinmeye başlayacağı zaman öncelikle kendini kötü düşüncelerden arındırmalıdır.

İslam ahlak terbiyesinin hedeflerinden biri de bireye davranışlarını yönetebilme becerisi kazandırmaktır. Bunun için kişinin kötü davranışlardan uzaklaşıp güzel davranışlarda bulunmasını öğütler. Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve doğru söz söyleyin.”, “Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün…” ve “Onlar ki boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler.” gibi pek çok ayette inananlardan iyi davranışlarda bulunup kötü davranışlardan kaçınmaları öğütlenir. Yine Hz. Peygamberin (s.a.v.), “Müslüman, elinden ve dilinden başkalarının güvende olduğu kimsedir.”, “Müminler birbirlerini sevmede ve merhamet etmede bir bedenin organları gibidirler. Onların herhangi bir organı rahatsızlandığında, diğer bütün organlar bundan etkilenir.” ve “Komşusu şerrinden emin olmayan kimse, olgun mümin sayılmaz.” gibi pek çok hadisinde inananlardan güzel davranışlarda bulunmaları istenir. Kur’an ve hadislerdeki bu yönlendirmelerin amacı, kişinin davranışlarını kontrol edebilmesidir. Başka bir ifadeyle iyi davranışlar yapıp kötü olanlardan kaçınmasıdır. İslam ahlak terbiyesinin temel amaçlarından bir diğeri de bireye iradesini yönetebilme becerisi kazandırmaktır. İnsan akıllı bir varlıktır. Akıl, kişinin iyiyi ve kötüyü seçip karar verebilme yetisidir. Onun için akıl iradeli olmayı gerektirir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!