Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 11 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Gezegen Yayıncılık

ALLAH, İNSAN İLİŞKİSİ

Ünitemize Hazırlanalım

1- Esmaü’l-Hüsna, tilavet, kıraat, tövbe ve istiğfar kavramlarının anlamlarını sözlük ve ansiklope dilerden araştırınız.

  • Cevap:

Esmâ-i Hüsnâ en güzel isimler demektir. Allah’ın 99 ismi Esma-i-hüsna şeklinde ifade edilir.

Tilavet, tabi olmak, peş peşe yapmak, geciktirmek, okumak ve manasını düşünmek anlamlarına gelir. Istılahta, Kur’ân’ı usulüne uygun olarak okumak demektir.

Kıraat, sözlükte “okumak” anlamına gelir, “Kur’an Kerim okumak” demektir. Namazda bir miktar Kur’an okumak gerekir. Namazda Kur’an, kıyam halinde iken yani ayakta dururken okunur. Namazda okunması gereken asgari miktar, kısa üç âyet veya buna denk bir uzun âyettir.

Tövbe, “işlediği bir günahtan ya da suçtan pişmanlık duyarak bir daha yapmamaya karar verme.” demektir.

İstiğfar, geçmişte yapılan şeylerin şerrinden korunma isteğidir.

2- Kur’an-ı Kerim mealinden Allah’ın (c.c.) Kur’an’da geçen isimlerinden beş tanesini bulup anlam larıyla birlikte defterinize yazınız.

  • Cevap:

el-Ğaffâr: (çok affeden, çok bağışlayan, günah ne kadar çok olursa olsun yine bağışlayan),
el-Hakîm: (hikmet sahibi, her işi, emri ve yasağı yerli yerinde olan),
el-Kuddûs: (her türlü çirkinlik, noksanlık ve ayıplardan uzak, tertemiz, bütün kemal sıfatları kendisinde toplayan, güzellik, iyilik ve ihsanlarıyla övülen),

3- Günlük hayatımızda Allah’ın (c.c.) isim ve sıfatlarının nasıl kullanıldığını gözlemleyerek elde ettiğiniz bulguları belirtiniz.

  • Cevap:  Bir yere gittiğimizde, ”Selamun Aleyküm” ifadesini sık sık kullanırız. Bu ifade ile Allah’ın isimlerini kullanmış oluruz. Bu ifadenin anlamı; Allah’ın Rahmeti ve bereketi üzerinize olsun demektir. Yani Allah’ın isim ve sıfatını zikretmiş oluruz. Yine yemek yerken, bir işe başlamadan önce, herhangi bir durumda besmele çekeriz. Yani “Bismillâhirrahmânirrahîm” deriz. Bu ifadenin anlamı ise; Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarım anlamına gelir. Yine Allah’ın isim ve sıfatını zikretmiş oluruz.

4- İnsanın Allah (c.c.) ile iletişimini sağlayan yolların neler olduğunu araştırınız.

  • Cevap:

İnsanın Allah (c.c.) ile iletişimini sağlayan yolların neler olduğunu araştırınız, sizce, insan Allah (c.c.) ile iletişimini hangi yollarla gerçekleştirmektedir, insanlar Allah ile hangi yollardan iletişim kurarlar detaylar haberimizde…

İnsan akıl ve irade sahibi bir varlıktır. O, evren, varlıklar ve olaylar üzerinde düşünerek Allah’ın varlığını ve birliğini kavrar. Kendisini ve bütün evreni yaratan Allah’la iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. Dinimize göre insan Allah’la; dua, ibadet, tövbe ve Kur’an okuma yoluyla iletişim kurabilir.

1) Dua: Dua eden insanla Allah arasında aracılık edecek hiçbir vasıta bulunmaz. Yüce Allah, yarattığı insana dua vasıtasıyla, kendisiyle doğrudan iletişim kurma olanağı vermektedir.

2) İbadet: Dinimizde ibadete büyük bir önem verilir. İnsanın yaratılışının temel amacının Allah’a inanıp ibadet etmek olduğu belirtilir.

3) Tövbe: Tövbe; insanın hatalarından dolayı ya da işlediği bir günahtan ötürü pişmanlık hissetmesi ve bir daha aynı yanlışları tekrarlamamaya karar vermesi sonucunda Allah’tan bağışlanmasını istemesidir.

4) Kur’an Okuma: Yüce Allah tarafından gönderilen son İlahî kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Kutsal kitabımız, Allah’ın bizlere yönelik emirlerini, yasaklarını ve öğütlerini içermektedir.

5- Rûm suresinin 17-27. ayetlerinin anlamını Kur’an-ı Kerim mealinden okuyunuz. Ayetlerde veri len mesajların neler olabileceği konusunda araştırma yapınız.

  • Cevap: Rum suresi 17. ayet: ”Öyleyse akşam ve sabah vaktinde Allah’ı tesbih edin (münezzeh kılın)! ” Rum suresi 18. ayet: ”Ve göklerde ve yerde hamd, O’na mahsustur. İkindide ve öğle vaktinde (O’na hamdedin)! ” Rum suresi 19. ayet: O, ölüden diriyi çıkarır ve diriden ölüyü çıkarır. Ve arzı (toprağı), ölümünden sonra diriltir. Ve işte (tıpkı) bunun gibi (topraktan) çıkarılacaksınız. ”

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 11 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
2
clap
2
sad
0
happy
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!