Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 113 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam, istemeyerek başkalarının gizli durumlarının öğrenilmesinde bunun açığa vurulmasını değil, gizlenmesini öğütler. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “Kim bu dünyada Müslüman kardeşinin kusurunu saklarsa Allah da ahirette onun kusurunu saklar (bağışlar). Kim de bu dünyada Müslüman kardeşinin kusurunu açıklarsa Allah da ahirette onun kusurunu ortaya çıkarır.” İslam, bazı durumlar sebebiyle özel hayatın gizliliğinin korunmasına sınır getirir. Bu hâller, özel hayatın gizliliğine bir müdahale ve ihlal sayılmaz. Örneğin yangın, sel, hırsızlık vb. dolayısıyla hayatı tehlikede olan birinin evine girerken izin istemek gerekmez. Ya da avukat, noter, doktor vb. kimseler meslekleri gereği özel hayatın sınırları içindeki bilgileri zorunlu bir durum nedeniyle öğrenebilirler. Ancak bu kimseler öğrenilen bilgileri saklamak ve açıklamamak zorundadırlar.

Etkinlik

“Hz. Ömer (r.a.) zaman zaman geceleri Medine sokaklarında teftişe çıkardı. Yine bir gece sokakları gezerken evlerden birinde bir adamın şarkı söylediğini duydu. Hemen evin duvarına tırmandı ve içeride gördüğü nahoş durum karşısında şöyle seslendi: ‘Ey Günahkâr! Allah’ın yasakladığı bir şeyi işlediğin hâlde Allah’ın senin günahını gizleyeceğini mi sandın?’ Bunun üzerine içerideki adam, ‘Ve sen ey müminlerin emiri! Hakkımda (karar vermek için) acele etme! Ben bir konuda Allah’a karşı geldiysem, sen Allah’a üç konuda karşı geldin. Allah, ‘Birbirinizin kusurunu araştırmayın.’ (Hucurât suresi, 12. ayet.) buyuruyor, sen araştırdın. Allah, ‘Evlere kapılarından girin.’ (Bakara suresi, 189. ayet.) buyuruyor, sen duvarıma tırmandın ve izin almadan evime girdin. Hâlbuki Allah, “Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, geldiğinizi farkettirip (izin alıp) ev sahiplerine selam vermeden girmeyin.” (Nûr suresi, 27. ayet.) buyuruyor.’ Bu sözler üzerine Hz. Ömer (r.a.), ‘Eğer seni affedersem sen de beni iyilikle karşılar mısın?’ der. Adam, ‘Evet’ diyerek onu affeder ve Hz. Ömer (r.a.) evden çıkar gider.” (Ahmed b. Hanbel, Fedailü’s-Sahabe, C 2, s. 322)

Bu olayı, İslam’ın özel hayata verdiği değer açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu kısa hikayeden göreceğimiz üzere insanların özel hayatına her ne olursa olsun müdahalede bulunmak kabul edilir bir şey değildir. Ev sahibi evinde ne isterse yapar, doğru da yanlış da Allah tarafından cezalandırılacaktır.

Düşünelim

“Duydum ki gıybetimi yapmışsın, yüzüme söylemekten kaçmışsın, benim gibi bir acizden korkmuş Allah’tan korkmamışsın.” (Mevlana)

Bu söze göre gıybet nedir? Sizce hangi davranışlar gıybet olarak değerlendirilebilir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: İnsanların duygularını karşıdakinin yüzüne söylemesi yerine arkasından konuşmasına gıybet denmektedir.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!