Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 114 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Fert ve toplum için zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilecek gıybet, İslam dininde yasaklanan davranışlardandır. Kişinin ruhuna işleyen, vicdanını körelten, ruhsal durumunu olumsuz etkileyen, kişiliğini bozan gıybet Kur’an’da “iğrenç” bir davranış olarak nitelendirilir: “(Resulüm!) Alabildiğine yemin eden, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan laf götürüp getiren, iyiliği hep engelleyen, mütecâviz, günaha dadanmış, kaba ve haşin, bütün bunlardan sonra bir de soysuzlukla damgalanmış kimselerden hiçbirine, mal ve oğulları vardır diye sakın boyun eğme.” Yine Kur’an’da, “Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay hâline!” buyrularak gıybet yapanlar kınanır. Kur’an, insanları bilmedikleri şeyin peşine düşmemek ve bundan bütün organların sorumlu olduğu konusunda uyarır. Hatta Kur’an’da insanların aralarındaki gizli fısıldaşmalar da dâhil Yüce Allah’ın (c.c.) her şeyi bilip gördüğü ve gün geldiğinde yaptıklarını onlara birer birer haber vereceği şöyle bildirilir: “Göklerde ve yerde olanları Allah’ın bildiğini görmüyor musun? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka odur. Beş kişinin gizli konuştuğu yerde altıncısı mutlaka odur. Bunlardan az veya çok olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunsunlar mutlaka o, onlarla beraberdir. Sonra kıyamet günü onlara yaptıklarını haber verecektir. Doğrusu Allah, her şeyi bilendir.” Bu ayetlere göre hiç kimse yaptığı gıybetin Allah’tan (c.c.) gizli kalacağını ve bu kötü davranışının karşılıksız bırakılacağını zannetmemelidir.

Gıybetin ilerlemiş ve yaygınlaşmış hâline ise koğuculuk denir. Dedikodu veya nemime de denilen ko- ğuculuk, “insanlar arasında bozgunculuk çıkarmak amacıyla söz taşımak” demektir. Koğuculuk, birkaç kişi arasında gerçekleşebilen gıybetin sınırlarını genişletme ve daha fazla kişiyi gıybete ortak etmek faaliyetidir. Bu yönüyle gıybetten daha tehlikelidir. Ancak her ikisi de aynı olumsuz sonuçları doğurur. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) de pek çok hadisinde, hangi davranışların gıybet ve koğuculuk olduğu bildirilir. Bununla ilgili bir olay şöyledir: Hz. Aişe (r.a.) bir gün Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hanımı Hz. Safiy- ye’nin (r.a.) boyunun kısa oluşunu ima edercesine eliyle işaret ederek, ‘Ey Allah’ın Resulü, sana Safiyye’deki şu hâl yeter.’ dedi. Her ne kadar masum görünse de bir insanı arkasından çekiştirme niteliği taşıyan bu sözleri karşısında Hz. Peygamber (s.a.v.), hemen Hz. Aişe’yi (r.a.) uyararak, “Sen öyle bir söz söyledin ki o söz denize karışsaydı denizin suyunu bozardı.” buyurdu. Hz. Peygamber (s.a.v.), kişinin arkasından onun hoşlanmayacağı bir sözün söylenmesini ve bunun yaygınlaştırılmasını da günah olarak nitelendirir. “Kişiye günah olarak her duyduğunu söylemesi yeter.”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!