Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 120 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Her konuda olduğu gibi bu hususta da orta yolu takip etmek, yani harcamada dengeli olmak insan için en doğru yoldur. Savurganlık yani israf, İslam ahlakının özündeki denge ilkesini bozduğu için yerilmiştir. Çünkü bir kimsenin gerektiğinden çok harcaması, diğer bir kimsenin gerektiğinden az harcamasını gerektirecektir. Yüce Allah (c.c.), yeryüzü sofrasına nimetlerini dengeli bir biçimde göndermiştir. İsraf edenler, bu dengeyi kendi lehine bozan kimselerdir. Bu dengenin bozulmaması inananların görevidir. Bu nedenle İsraf ile ilgili evrensel ilke Kur’an tarafından, “…Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”(88) ayetiyle konulmuştur. Şu ayette ise harcama konusundaki ölçüt bildirilmiştir: “(O kullar) harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler, ikisi arası orta bir yol tutarlar.” Hz. Peygamber de (s.a.v.) Kur’an’ın buyruklarına uyarak günlük yaşamında tutumlu ve ölçülü davranmış, insanlara da böyle olmalarını tavsiye etmiştir. Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v.) sahabeden birinin abdest aldığını gördü ve “Bu ne israf?” buyurdu. Abdest alan kişi, ‘Abdestte de mi israf olur?’ diye sordu. Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Evet, akan bir nehirde bile abdest alıyor olsan israf olur.”

Abdest almakla nehir suyu tükenmez. Ancak bu hadis, kaynak israfının önlenmesi ve ekolojik dengenin sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.), insanlara harcama yaparken kendi imkânları içinde kalmalarını, ne savurgan olmalarını, ne de kendilerini her şeyden mahrum bırakmalarını öğütler. Bir gün dağınık bir kıyafetle Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yanına biri geldi. Hz. Peygamber (s.a.v.) ona, “Senin malın mülkün var mı?” diye sordu. O da Evet, var ey Allah’ın Elçisi!’ diye cevapladı. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Ne gibi malların var?” diye sordu. Adam, ‘Allah bana deve, koyun, at sürüleri ve hizmetçiler ihsan etmiştir.’ dedi. Bu cevap üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.); “Allah sana mal mülk ihsan etmişse, Allah’ın nimetinin ve ikramının eseri üzerinde (kılık kıyafetinde) görünsün.”^ diye buyurdu. Hz. Peygamber (s.a.v.), Allah’ın (c.c.) nimetlerini kullanmadaki ölçü konusunda ise şöyle buyurur: “İstediğini ye, istediğini giyin! İnsanı yanlış yola götüren, israf ve büyüklenmedir.” Sonuç olarak İslam israfı, aşırılıkları yasaklar, tutumlu ve ölçülü olmayı öğütler. Tutumluluk, ne cimri ne de savurgan olmamak, hesaplı ve ölçülü olmaktır. İhtiyaç duyulduğunda, ihtiyacı karşılayacak ölçüde alıp vermektir.

Etkinlik

Savurganlığı önlemek için neler yapılabilir? Arkadaşlarınızla öneriler geliştirip değerlendiriniz.

  • Cevap:

Diş fırçalanırken su açık bırakılmamalıdır.
Aile bütçesi korunmaya dikkat edilmelidir.
Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu çalıştırılmalıdır.
Kullanılmayan kıyafetler ve diğer eşyalar ihtiyaç sahiplerine verimli.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!