Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 129 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Toplumlar ve toplumsal yapı da devamlı değişmektedir. Sosyal alanlardaki değişimler, toplumsal değişimin nedenlerindendir. Bundan yüz yıl önce sahip olunan pek çok sosyal değerin bir kısmı bugün değişikliğe uğramıştır. Toplumsal yapılar değişmiştir. Örneğin birçok toplum, tarım toplumundan sanayi toplu- muna dönüşmüştür. Hatta bugün bilgi toplumundan söz edilmektedir. Sosyal değişimde en fazla ekonomi ve teknoloji alanındaki gelişmeler etkili olmuştur. Günümüzde geçmişte bulunmayan pek çok ekonomik faaliyet alanı vardır. Farklı meslek alanları ortaya çıkmıştır. Bugün bilgisayar başta olmak üzere birçok yeni teknolojik alet üretilmiştir. İnsanın içinde bulunduğu ekonomik durum ve teknolojideki gelişmeler, onun eğitim düzeyini, sosyal konumunu ve düşünce tarzını etkilemektedir. Bu durum farklı din anlayışlarının ortaya çıkmasında da etkili olmuştur. Örneğin ekonomik durumu iyi olan günümüz insanın din anlayışı ile bundan yüz yıl önce yaşayan yoksul birinin din anlayışı arasında farklar vardır. Ekonomik ve teknolojik açıdan az gelişmiş bir toplumla gelişmiş bir toplumun ve bireylerin din anlayışları birbirinden farklıdır. Gelişmiş sanayi toplumlarında din, daha çok bireysel bir yaşam şekli iken az gelişmiş toplumlarda din sosyal bir norm şeklinde yaşanır. Eskiden bilgiye ulaşmak oldukça zor iken bugün internet sayesinde insanlar birçok bilgiye kolayca ulaşabilmektedir. İletişim araçlarındaki gelişme, dünyayı küçük bir köye dönüştürmüştür. Toplumda bu gibi sosyal değişimler bireyin din anlayışını da farklılaştırmaktadır.

Kültürel Ortam

Dinî yorum farklılıklarının nedenlerinden bir diğeri de kültürel sebeplerdir. Din, bir toplum ve kültür içinde yaşanır. Her toplumun da kendine özgü bir kültürü vardır. İslam dininin temel ilkelerinde farklılıklar olmasa da Kur’an-ı Kerim ayetlerinin ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetinin anlaşılıp yorumlanmasında, yorumlayanın içinde yaşadığı kültürün büyük etkisi vardır. Bugün dünyada farklı kültürlerden İslam’ı benimsemiş olan insanlar vardır. Ancak bunların İslam’ı anlama ve yaşama biçimleri birbirinden farklıdır. Örneğin bir Türk’ün İslam anlayışı ile bir Endonezyalının veya bir Arab’ın İslam anlayış ve yaşayışında farklılıklar vardır. Çünkü İslam, farklı kültürlere mensup insanlar tarafından benimsenince o insanlar birdenbire kendi kültürlerinden vazgeçmediler. Bu kültüre mensup insanlar, Kur’an ayetlerini ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetini yorumlarken içinde doğup büyüdükleri ve ona göre şekillendikleri kültürün etkisini dinî düşüncelerine de yansıttılar. Bu farklı anlayış ve yaşayış biçimleri, giyinişlerinden düğünlerine ve davranışlarına kadar değişmektedir. Dinî yorum farklılıklarının etkenlerinden olan kültürel sebeplerin içerisinde İslam’ın Mısır, Roma, Sasa- ni kültürlerinin olduğu yerlerde yayılması ve buralardaki kültürün Müslümanların yorum ve düşüncelerini etkilemesi de yer alır. Örneğin Emevi ve Abbasiler zamanında, özellikle Yunan ve Hint kültürüne ait birçok eser Arapçaya tercüme edilmiştir. Aristo ve Eflatun gibi Yunan düşünürlerinin fikirleri, Hint kültürüne ait düşünceler Müslümanlar arasında taraftar bulmuştur. Bu etkilenme, dinî metinlerin yorumlanmasına ve İslam’ı anlama biçimine de yansımıştır.(3) Dolayısıyla bu gibi kültürel faktörler hem dinî yorum farklılıklarının hem de dinî ekollerin ortaya çıkmasında etkili olmuştur.

Coğrafi Ortam

Dinî yorum farklılıklarının sebeplerinden bir diğeri de coğrafi ortamdır. Coğrafi ortamla kastedilen daha çok iklim koşullarıdır. İklimin yaşam koşullarını kolaylaştırması ya da zorlaştırması, dinî konulara yaklaşımı da farklılaştırmaktadır. Dolayısıyla dinî konulardaki yorumlarda coğrafi sebepler etkili olmuştur. Çünkü soğuk iklime sahip olan bölgelerdeki insanın, giyimi ılıman ve sıcak iklimlere göre farklıdır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!