Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 148 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam, 610 yılında inmeye başlayan ve 632 yılında vahyin bitmesiyle tamamlanan en son dindir. İslam’ın temel kaynakları Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetidir. Son ve evrensel nitelikte ilkelere sahip olması İslam’ın en önemli özelliklerindendir. Karşılaşılan yeni sorunlara İslam’ın temel ilkeleri çerçevesinde çözümler üretilmesi de İslam’ın akla ve düşünmeye verdiği önemin bir göstergesidir. Dolayısıyla Hz. Peygamber’in (s.a.v.) vefatıyla ortaya çıkan problemlere yönelik din bilginleri tarafından yapılan itikadi ve fıkhi yorumlar, İslam’ın bu özelliklerinin tabii bir sonucudur. Bu yorumlar İslam düşüncesinin zenginleşmesini ve pek çok ilim dalının ortaya çıkmasını sağlamıştır. İslam’ın farklı bölge ve kültürlerde, temel ilkeleri çerçevesinde yaşanmasına da katkıda bulunmuştur. Bu durum, İslam’ın çoğulculuğa verdiği önemin de bir göstergesidir. Ancak İslam düşüncesindeki yorumlar dinin kendisi değil, anlaşılma biçimleridir. İslam dininin ortaya koyduğu temel ilkeler çerçevesinde dinin daha iyi anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlayan fikrî oluşumlardır. İnsanlık var oldukça farklı sorunlarla daima karşılaşacaktır. Problemlere öncelikle Kur’an ve sünnetten daha sonra diğer yorumlardan yararlanılarak yeni çözümler getirilecektir. Bu yorumların belli bir yöntemle ve ilgili uzmanlar tarafından yapılması önemlidir. Burada unutulmaması gereken husus, İslam’ın dinamik bir din olduğu, hiçbir yorumun İslam ile özdeşleştirilmemesi ve insanların tercih ettikleri yorumlara saygı duyulmasıdır. Bu fikrî oluşumların bir ayrılık durumuna dönüştürülmemesine dikkat edilmelidir. İslam düşüncesindeki farklı yorumlar her zaman olacaktır ve bunlar dinî düşüncedeki zenginliklerdir.

Etkinlik

Caferilik’ teki fıkhi uygulamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap:

İslâm dîni fıkhî mezhepleri, günümüzde İslam toplumunda fıkıh ve İslam hukuku konusunda anlayış, yöntem ve uygulama açısından farklı düşüncelere sahip mezhepler bulunur. Bu mezheplerin başlıcaları şunlardır:
Sünnîler’in dört büyük fıkıh mezhebi:
Hanbeli mezhebi,
Hanefi mezhebi,
Maliki mezhebi,
Şafii mezhebi.
Şiâ’nın takip ettiği fıkıh mezhepleri:

Caferi fıkhı,
İsmâilîyye mezhebi,
Zeydîyye mezhebi.
Haricîler’in günümüze kadar ulaşan mezhebi:

İbadiyye mezhebi.
Ayrıca diğer bağımsız fıkıh mezhepleri ve âlimleri de mevcuttur.
Zahiri mezhebi
Bu mezheplerden Sünni İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir

Düşünelim

İtaat etmek ne demektir? Kimlere, niçin itaat edilmelidir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap:

Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan, hesap gününün sahibi, tek hak din ve hayat nizamı olarak İslam‘ı biz kullarına ihsan eden, Allah(c.c)‘a hamd, yaşayan Kur‘an, muallimimiz, liderimiz, Peygamber Efendimize (s.a.v) salât ve selam olsun.

Sorular insanları ya saadete götürür ya da sapıklığa veya helake kadar sürükler.
Müslümanlar sorularla İslam‘ı öğrenmeye çalışırlar, öğrenirler, yaşarlar ve kurtuluşa ererler.
Münafıklar münafıklıklarını sorularla derinleştirirler ve cibilliyetlerinin gereği olarak içinde yaşadıkları toplumu yine sorularla birbirine düşürerek cehennemin en derinindeki yerlerini alırlar.
Müşrikler sorularla dişileri kendilerine ilah edinerek yine sorularla ortağı olmayan Allah‘a eş koşup manen birer pislik haline dönüşürler.
Kâfirler ellerine geçirdikleri bir kemik üzerinden sordukları sorularla inkârcılıklarını derinleştirip dilsizler, sağırlar ve körler haline dönüşerek cehennem yolculuğunda birbirleri ile yarışırlar.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!