Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 15 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam âlimleri tarafından da kullanılan bu deliller özellikleri itibariyle genellikle aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:

♦ Sırf akıldan çıkarılan deliller: Ontolojik delil
♦ Dış âlemden çıkarılan deliller: Kozmolojik delil ve teolojik delil
♦ İnsanın manevi ve ruhi âleminden çıkarılan deliller: Dini tecrübe delili ve ahlak delili

Ontolojik delil, insanda bulunan Mükemmel Varlık / Ekmel Varlık fikrinden hareketle Allah’ın (c.c.) varlığını ispat etmeyi amaç edinen felsefi bir delildir. Bu delil, dış gerçekliğe yani âleme dayalı verinin dışında zihni bir ispat delili olup en yetkin varlık tasavvuru üzerine kurulmaktadır. Ekmel Varlık delilini İslam düşüncesinde ilk kullanan kişi Farabi’dir. O, el-Medinetü’l-Fâdıla adlı eserinde Allah’ın (c.c.) en mükemmel olduğunu şöyle açıklar: “İlk mevcut (Allah), diğer bütün varlıkların mevcudiyetlerinin ilk sebebidir ve bütün eksikliklerden uzaktır. O’ndan başka varlıklarda eksiklikler vardır. Buna karşılık onun hiçbir eksiği yoktur. O’nun varlığı, varlıkların en üstünü ve ilkidir. O’nun varlığından daha mükemmel ve daha önce bir varlığın bulunması mümkün değildir. O, varlığa ait üstünlük bakımından en yüce noktada, varlığa ait mükemmellik bakımından da en yüksek mertebededir. Bu yüzden onun varlığına ve cevherine yokluk şüphesinin karışması mümkün değildir.”

Farabi’ye göre Allah (c.c.) “ekmel”dir. Yani en mükemmel ve en üstün olandır. O’ndan daha fazla kemal sahibi bir varlık düşünülemez. Zorunlu varlık olan Allah (c.c.), gerek akıl ve mantık yönünden gerekse varlığa ait olgular yönünden düşünülsün en mükemmel varlıktır. Allah, bütün eksikliklerden uzaktır. Allah’ı (c.c.) bu şekilde zihinde tasavvur etmek, zorunlu olduğu gibi, Allah’ın (c.c.) bizzat kendisi de en mükemmel olmakla zorunludur ve bu zorunluluk da kendindendir. Farabi gibi İbn Sina’ya göre de Allah (c.c.), her yönden en mükemmel varlık olup ondan daha mükemmel başka varlığın düşünülmesi im- kânsızdır. Ekmel Varlık delilini Batı felsefesinde sistemli hâle getiren kişi ise Descartes’dir. O, Allah’ın (c.c.) varlığını şöyle temellendirir: “Şu anda ben, noksan, eksik bir varlık olduğumu biliyorum. Noksan olmama rağmen zihnimde mükemmel bir varlık fikri var. Düşünüyorum, benim varlığımın sebebi nedir? Nefsimi, kendi varlığımın sebebi ve yaratıcısı olarak düşünmeme imkân göremiyorum.

Çünkü bende, kendimi yaratma gücü olsaydı, şüphe yok ki kendimi böyle noksan olarak değil, bütün mükemmel sıfatlarla donanmış olarak yaratırdım… O hâlde ben vücudumun yaratıcısı değilim. Kâinattaki diğer varlıklar da aynı sebeple, benim ve kendi varlıklarının yaratıcısı olamazlar. Çünkü onlar kendilerinin yaratıcısı olsalardı, kendilerini bütün mükemmel sıfatlarla yaratırlardı… Annem, babam ise bedenimin vücuda gelişine bir vesileden başka bir şey değillerdir. Öyle ise beni yaratan kudret, ancak kemal sahibi bir varlıktır…’V0) Ekmel Varlık delilinin dayandığı temel fikir şudur: “Ben yetkin bir varlık olmadığım hâlde kemal yani olgunluk fikrine sahibim. Bu kemal fikrinin kendi benliğimden gelmesi mümkün değildir. Ben yetkin bir varlık olmadığıma göre bendeki kemal fikri, ‘mutlak kemal’e sahip olan bir varlıktan gelmiştir ki o da Yüce Allah’tır (c.c.).” Bu temel yaklaşıma göre evrende var olan her şeyde bir eksiklik ve zayıflık vardır. Bütün bu var olanlar eksikliklerini tamamlamak için üstün bir varlığa ulaşma arzusundadır. İşte biz de var olan bu yüce varlık düşüncesi, Allah’ın (c.c.) varlığının bir delilidir. Çünkü bir şeyin varlığına, o şey hakkındaki fikrin varlığından hareket edilerek ulaşılabilir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!