Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 29 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Görüldüğü gibi İslam’a göre insan iki yönlü bir yapıya sahip, olumlu ve olumsuz özellikleri olan bir varlıktır. Bir taraftan nankör, aceleci, maddeye düşkün olma gibi olumsuz niteliklere sahip iken diğer taraftan şükreden, sabırlı, paylaşan bir özelliğe sahiptir. Ancak Kur’an’a göre bu özellikler insanda doğuştan potansiyel olarak vardır. İnsan doğuştan iyi veya kötü olarak gelmez. Bunları yapabilme kabiliyeti ile dünyaya gelir. İnsan doğarken her türlü günah ve kötülükten uzak olarak yaratılmıştır. Onun iyiliğe ya da kötülüğe yönelmesi, fıtrat ve tabiatından çok, aldığı terbiye ve çevre faktörlerinin sonucudur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurur: “Her doğan (çocuk) fıtrat üzere doğar. Daha sonra anne-babası onu ya Yahudileştirir ya Hristiyanlaştırır ya da Mecusileştirir…” Sonuç olarak Kur an da olumlu özellikleri belirtilen insan şu özelliklere sahiptir:

➢ İnsan, asil ve üstün özelliklere sahip bir varlıktır.
➢ İnsan, inanan bir varlıktır.
➢ İnsan, irade sahibidir. Bu, ona varlığının iki belirleyicisi olan “özgürlük” ve “seçme” özelliği kazandırmaktadır.
➢ İnsan “bilen” ve öğrendiklerini “kavrayan” bir varlıktır.
➢ İnsan, sorumluluk sahibi bir varlıktır.
➢ İnsan, varlığının bilincinde olan bir varlıktır. O, kendisi hakkında bilgi sahibi olan tek varlıktır. İnsan, yapıcı ve üretici bir varlıktır.
➢ İnsan amaç, idealler ve beklentileri olan bir varlıktır.
➢ İnsan, değerlerin söz konusu olduğu ve rol oynadığı ahlaki yönü olan bir varlıktır.
➢ Kur’an-ı Kerim, insanın olumlu niteliklerini geliştirerek onun inanan, üreten ve ahlaki değerlerle donanmış bir varlık olmasını amaçlar.

Etkinlik

Hucurât suresi 11 ve 12. ayetler; Enbiyâ suresi 37. ayet; Mâide suresi 41 ve 42. ayetler; İbrahim suresi 34. ayet; Hûd suresi 113. ayet.
Verilen ayetleri bir Kur’an-ı Kerim mealinden bulunuz. Ayetlerde insanın hangi olumlu ve olumsuz niteliklerinden bahsedildiğini belirleyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bu ayetlerde insanların nankör, olmaması birbirlerinin arkasından konuşmalarını, birbirlerinin açığını araştırmamaktan bahsetmektedir, bunlarda olumsuz davranışlardır. olumlu davranış ise insanların adil olmasıdır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!