Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 32 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Yüce Allah (c.c.), Hz. Peygamber (s.a.v.) vasıtasıyla bir mesaj göndermiştir. Bir Müslüman için bu mesaj önemlidir ve ona karşılık verilmesi gerekir. İnanan bir kişi Allah’tan (c.c.) gelen mesaja ibadetleriyle cevap verir. Dolayısıyla ibadet, müminin yaratıcısına gönderdiği ve kalp ile yaptığı bir iletidir. İbadetleriyle insan, Allah (c.c.) ile iletişim kurar ve ilişkisini kuvvetlendirir. Kendisini yaratan, her türlü nimeti veren Yüce Allah’a (c.c.) bu sevgisini, bağlılığını göstermiş ve yakınlaşmış olur. İslam’daki namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetler bir Müslümanın Allah (c.c.) ile âdeta doğrudan iletişim kurma yollarıdır. Örneğin günde beş vakit namazını kılan bir Müslüman, her namazda manevi olarak Yüce Allah’ın (c.c.) huzuruna çıkarak hem onun namaz kıl mesajına cevap vermekte hem de ona olan güvenini, bağlılığını, yakınlığını, sevgi ve saygısını göstermektedir. Hac emrine uyup kutsal topraklara giden bir Müslüman da tavaf ederken ve Arafat’ta vakfe yaparken bütün samimiyetiyle Allah’a (c.c.) yönelerek iletişime geçmektedir. Zekât, kurban vb. kişinin Allah’a (c.c.) yakınlaşmasına ve iletişim kurmasına vasıta olan ibadetlerdir. Bu gibi ibadetlerle Yüce Allah’ın (c.c.) iletişim kurmamızı öğütlediği diğer kişilerle de iletişim kurulmakta ve Allah (c.c.) ile iletişimin bir başka boyutuna dikkat çekilmektedir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şu hadisi bu iletişim biçimine güzel bir örnektir: “Yüce Allah kıyamet gününde şöyle buyuracak: Ey Âdemoğlu, hastalandım da beni ziyaret etmedin. Kul: Rabb’im! Ben seni nasıl ziyaret edebilirdim. Sen âlemlerin Rabb’isin diyecek. Yüce Allah: Filan kulum hastalandı da sen onu ziyaret etmedin.

Onu ziyaret etseydin beni onun yanında bulurdun, buyuracak. Ey Âdemoğlu, acıktım da beni doyurmadın, buyuracak. Âdemoğlu diyecek ki: Allah’ım! Ben seni nasıl doyurabilirdim. Sen âlemlerin Rabb’isin. Allah Teâlâ: Bilesin ki kulum senden yiyecek istedi de vermedin. Eğer ona yiyecek verseydin, onu benim yanımda bulurdun, buyuracak. Ey kulum, senden su istedim de vermedin. Rabb’im! Sana nasıl su verebilirdim. Sen âlemlerin Rabb’isin. Allah Teâlâ buyuracak ki: Filan kulum senden su istedi de vermedin. Bilesin ki eğer ona verseydin onu yanımda bulurdun.” Yüce Allah (c.c.), kendisi ile ilişkisini güçlendirmek ve iletişim kurmak için gayret eden bir Müslümanın bu istek ve çabasını da boşa çıkarmaz. İbadet, insanın Yüce Allah (c.c.) ile iletişiminin en güçlü yollarındandır. İnsanı Allah’a (c.c.) yaklaştıran ve Allah (c.c.) ile buluşturan en güzel vasıtadır. Hz. Peygamber’in (s.a.v.), “Allah’a sevimli gelen ibadet, az da olsa devamlı olandır.” hadisinde de buyurduğu üzere inanan bir kişinin Allah (c.c.) ile iletişimini devam ettirmesinde ibadet önemlidir. İnsanın ibadet vasıtasıyla Allah (c.c.) ile iletişiminde dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. İbadet yoluyla asıl varılmak istenen, insanın Allah’a (c.c.) kul olması ve bu bilinci kazanmasıdır. Onun içindir ki İslam dininde ibadetler ubudiyet ile anlam kazanır. Ubudiyet ise “insanın hayatını her zaman Allah’a (c.c.) karşı saygı ve itaat bilinci içinde devam ettirerek kulluk duyarlılığına ulaşmasına” denir. Ubudiyet daha genel bir kavram olup ibadeti de kapsar. Buna göre ibadette kulun Allah’ın (c.c.) razı olacağı belli davranışları yapması öne çıkarken ubudiyette ahlaki ve manevi öz ağır basmaktadır. Dolayısıyla böyle bir özden yoksun olan tutum ve davranışlar İslam’a göre ibadet sayılmaz.

Etkinlik

“Öyleyse siz beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım…” (Bakara suresi, 152. ayet.) Bu ayeti ibadetlerin insanın Allah (c.c.) ile iletişimdeki yeri ve önemi açısından yorumlayınız. 

  • Cevap: Yüce Allah (c.c) yukarıdaki ayette bize açıkça belirtmiştir ki, ibadet yaparak kendisine ulaşabiliriz. Yine ibadetlerimiz sayesinde yüce Allah ile iletişimimizi güçlendirebiliriz. Böylece Allah (c.c) ‘da bizleri anar. Şüphesiz ki Allah merhametlilerin en merhametlisidir. Allah, her şeyi bilir, işitir ve görür. Bunu dikkate almalı ve ona göre davranmalıyız. Öyleyse yüce Allah’a bol bol ibadet etmeli ve şükretmeliyiz. Ardında sabrederek beklemeli ve dua etmeliyiz. Böylece Allah’ın bize geri dönüşü muhakkak olacaktır. Sabır etmeli ve Allah’a sığınmalıyız.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!