Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 38 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Peygamber (s.a.v.) de tövbe ve istiğfar konusunda inananlara örnek olmuş, Müslümanları tövbe ve istiğfar etmeye özendirmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadiste şöyle buyurur: “Günahlarına tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir.” Tövbe ve istiğfar dil ve kalp ile yapılır. Ancak gerçek bir tövbe ve istiğfarın esas unsuru, işlenen hata ve günahtan ötürü kalpten duyulan pişmanlık ve üzüntü duygusudur. Ardından da işlenen günahlardan dönme kararlılığının fiil ve harekete dönüşmesidir. Çünkü Allah’ın (c.c.) inanan insandan istediği ve beklediği tövbe ve istiğfar, kalplerdeki duygular ve dillerdeki ifadelerle sınırlı kalmayan, davranışlara da yansıyan biçimidir. Kişi, tövbe ve istiğfardan sonra hatasını telafi ederek iyi işlere yönelmelidir. Tövbe ve istiğfar günahlardan, yanlış davranışlardan, hatalardan kurtulma ve bağışlanma vasıtası, bir arınma yoludur. Allah’ın (c.c.) hata yapıp günah işleyenlere tanıdığı bir çıkış yoludur. Bu bakımdan insan ne kadar büyük günah işlerse işlesin içtenlikle tövbe ve istiğfarda bulunması durumunda Allah’ın (c.c.) onu affedeceğini ümit etmesi gerekir. Kur’an’da, Allah’a (c.c.) şirk koşmak dışında Allah’ın affetmeyeceği hiçbir günahın olmadığı bildirilir.

Bu konuda Kur’an’da şöyle buyurulur: “De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümid kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan çok esirgeyendir.”  İslam’a göre tövbe ve istiğfarın işe yaramayacağı bir zaman dilimi de yoktur. Hata ve günah ne kadar büyük olursa olsun ve üzerinden ne kadar süre geçmiş olursa olsun tövbe ve istiğfar kapısı sürekli açıktır. Sadece ölüm döşeğinde yapılan tövbe ve istiğfar, çaresizlik ve ölüm korkusundan dolayı makbul görülmemiştir. Tövbe ve istiğfar, Allah (c.c.) ile insan arasındaki bir iletişim aracı olarak ele alındığında, bunun insan lehine işlediği görülür. Tövbe ve istiğfar etmek için insan teşvik edilmekte, insanın bir ümitsizlik içine girmesi engellenmektedir. İnsanın yaptığı hata ve işlediği günahlardan pişmanlık duyması ve Yüce Allah’ın (c.c.) affedeceğini ümit etmesi, insanı psikolojik olarak da rahatlatmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!