Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 45 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Gezegen Yayıncılık

HZ. MUHAMMED VE GENÇLİK

Ünitemize Hazırlanalım

1- Sahabi, âlim, el-emin ve istişare kavramlarının anlamlarını sözlük ve ansiklopedilerden araştırınız.

  • Cevap:

Sahabe: Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında yaşamış, Müslüman olarak Peygamberi çok kısa bir süre olsa da görmüş, onun sohbetinde bulunmuş ve yine Müslüman olarak ölmüş kimselere denir.

Sahâbî, Peygamber (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)’e iman (edip), iman ettiği hâlde kendisiyle bir araya gelen ve İslâm üzere ölen kişidir.”

Alim: “Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerîm başta olmak üzere Resulullah’ın hadîslerini ve bütün sünnetini bilen, diğer İslâmî ilimlerden gerektiği şekilde haberdar olup ileri seviyede bir bilgi birikimine ulaşmış kimse” demektir. İlim sahibi, bilen, bilgin, bilgili, belli düzeyde bir bilgi birikimine sahip olan kimse. Alim kelimesi Arapça’daki “bilmek” anlamında olan “A-lime” kökünden türetilmiştir.

el-Emin: “İnanan, güvenen, inanılan, güvenilir kimse” demektir.

İstişare: İnsanlarla görüş alışverişinde bulunma, danışma, danışmak işi.

2- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlik yılları hakkında bilgi toplayınız.

  • Cevap:

Hz. Peygamber gençlik yıllarında:

1) Câhiliye toplumunda yaygın olan içki, kumar gibi zararlı alışkanlıklar ile kuralsız, şiddet içeren, adaletten yoksun, gayr-i ahlâkî, bohem bir hayat tarzından uzak durmuştur.
2) Câhiliye Dönemi’nin en belirgin vasıflarından birisi olan putperestliği benimsememiş, putlarla ilgili olan bayram, tören, toplantı vb. organizasyonlara iştirak etmemiştir.
3) Gençlik çağına adım atar atmaz ailesinin geçimini üstlenmiş, hayatını kazanmak için ticaretle uğraşmış, sorumluluk almaktan kaçınmamış, ailesinin hazır servetini sorumsuzca harcayan bir genç olmamıştır.
4) Sorumluluk sahibi bir genç olarak toplumsal olaylara karşı çok duyarlı davranmıştır. Hilfü’l-fudûl ve Ficar savaşları buna bir örmektir.

3- Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlerle iletişimini araştırınız.

  • Cevap: Gençliğin bu kıymet ve enerjisini çok iyi takdîr eden Rasûlullah Efendimiz, risâlet vazifesinin ilk günlerinden itibâren gençlerle yakından ilgilenmiştir.

Bu yakın alâkayı da, her insanın ayrı bir karakteri, idrak seviyesi ve kâbiliyeti olduğu hakîkatini dikkate almak sûretiyle gerçekleştirmiştir. Bu sebeple Efendimiz , alâkadar olduğu gençlerin öncelikle karakter ve kâbiliyetlerini tespit etmiştir. Daha sonra onlarla kendi gönlü arasında, âdeta bir cereyan hattı gibi samimî ve derin bir muhabbet bağı tesis etmiş, mecâzî bir ifâde ile onların rûhuna girecek bir damar bulmuştur. Bu sâyede onları nebevî terbiyesi ile yetiştirip İslâm dünyasının yıldız şahsiyetleri hâline getirmiştir.

4- Genç yaşta Müslüman olan sahabileri araştırarak örnekler bulunuz.

  • Cevap:

Hz. Ali (r.a.)
Zeyd b. Hârise (r.a.)
Abdullah b. Mes’ud (r.a.)
Zübeyr b. Avvam (r.a.)
Talha b. Ubeydullah (r.a.)
Abdurrahman b. Avf (r.a.)
Erkam b. Ebi’l-Erkam (r.a.)
Sa’d b. Ebî Vakkas (r.a.)
Mus’ab b. Umeyr (r.a.)
Abdullah b. Ömer (r.a.)
Câfer b. Ebî Tâlib (r.a.)

5- Âl-i İmrân suresinin 159. ayetinin anlamını Kur’an-ı Kerim mealinden okuyunuz. Ayette verilen mesajların neler olabileceği konusunda araştırma yapınız.

  • Cevap: Sen onlara sırf Allah’ın lutfu sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah’a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!