Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 48 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Kur’an’da Hz. Musa (a.s.) ve Hz. Süleyman’ın da (a.s.) gençlik dönemindeki mücadeleleri anlatılır. Hz. Musa (a.s.) Kur’an’da, bir genç olarak sorumluluk bilinci, hassasiyeti, mazlumdan yana olan tavrı ile örneklik teşkil eder. Hz. Süleyman (a.s.) ise bütün maddi olanaklara sahip olmasına rağmen, Yüce Allah’ın (c.c.) yolundan ayrılmayan dürüst, samimi, şımarmayan, kibirlenmeyen ve şükreden bir genç olarak örnek verilir. Onunla ilgili olarak Kur’an’da şöyle buyrulur: “Biz Davud’a Süleyman’ı verdik. Süleyman ne güzel bir kuldu! Doğrusu o, daima Allah’a yönelirdi. ”’Kur’an’da, Kehf suresinin 9-26. ayetlerinde kıssaları anlatılan ve “Ashab-ı Kehf” yani “mağara arkadaşları” olarak bildirilen gençler de örnek olarak verilir. Bazı kaynaklara göre zengin bir çevreye mensup olan bu gençler dönemin putperest kralına boyun eğmemiş, tevhit inancını seçmiş ve bu yoldan asla vazgeçmemişlerdir. İçinde bulundukları ortamın, çevrelerinin, yaşadığı hayatın, atalarının takip ettiği putperestliğin doğru yol olmadığını anladılar ve tevhit dinini seçtiler. Sahip oldukları saltanatı ve kudreti, makamları ve asilzadeliği bir tarafa atarak her türlü tehlikeyi göze alıp bir olan Allah’a (c.c.) iman ettiklerini açıkladılar. Onun için Kur’an’da, zamanın putperest kralına karşı cesaretle karşı duran, atalarının putperest inançlarından yüz çeviren bu gençler, “yiğit gençler” olarak nitelendirilir. Kur’an’da şöyle buyrulur: “O (yiğit) gençler mağaraya sığınmışlar ve: Rabb’imiz! Bize tarafından rahmet ver ve bize (şu) durumumuzdan bir kurtuluş yolu hazırla! demişlerdi. Bunun üzerine biz de o mağarada onların kulaklarına nice yıllar perde koyduk (uykuya daldırdık).

Sonra da iki gruptan (Ashâbı Kehf ile hasımlarından) hangisinin kaldıkları müddeti daha iyi hesap edeceğini görelim diye onları uyandırdık. Biz sana onların başından geçenleri gerçek olarak anlatıyoruz. Hakikaten onlar Rab’lerine inanmış gençlerdi. Biz de onların hidayetini artırdık. Onların kalplerini metin kıldık. O yiğitler (o yerin hükümdarı karşısında) ayağa kalkarak dediler ki: ‘Bizim Rabb’imiz, göklerin ve yerin Rabb’i- dir. Biz ondan başkasına tanrı demeyiz. Yoksa saçma konuşmuş oluruz. Şu bizim kavmimiz Allah’tan başka tanrılar edindiler. Bari bu tanrılar konusunda açık bir delil getirseler. (Ne mümkün!) Öyle ise Allah hakkında yalan uyduranlardan daha zalimi var mı?” Ashab-ı Kehf imanları, teslimiyetleri ve cesaretleri ile gençler için güzel örneklerdendir. Kur’an’da sadece genç erkekler değil, genç bayanlar da örnek verilir. Bunların en dikkat çekeni Hz. Meryem’dir (a.s.). O, Kur’an’ın kendisini model olarak takdim ettiği iffet abidesi genç bir kızdır. Kur’an’da onun bu özelliği ile ilgili şöyle buyrulur: “İffetini korumuş olan, İmran kızı Meryem’i de (Allah örnek gösterdi). Biz, ona ruhumuzdan üfledik ve Rabb’inin sözlerini ve kitaplarını tasdik etti. O gönülden itaat edenlerdendi.”*15* Hz. Meryem (a.s.), hayatının her anında, yaptığı her işte Allah’a (c.c.) yönelen, Allah’ın (c.c.) ismini yücelten, ona yürekten bağlı, samimi bir inanandı. Kur’an’da anlatılan gençler Allah’a iman ve teslimiyet, iffet, cesaret, Allah’ın (c.c.) rızasını gözetmek, emanete riayet etmek gibi pek çok erdemiyle genelde bütün insanlar, özelde gençler için örnek olarak sunulur.

Etkinlik

Arkadaşlarınızla Kur’an’da örnek verilen gençler ve özellikleri ile ilgili bir şema hazırlayıp değerlendiriniz.

  • Cevap: Kur’an’a göre örnek insan güzel ahlaklı olmaya, Salih ameller işlemeye önem verir. Bu anlamda örnek insan, söz ve davranışlarıyla başka insanların kendisini örnek aldığı kimsedir. Allah; Kur’an-ı Kerim’de, örnek insanda bulunması gereken ahlaki özellikleri açıkça ortaya koymuştur. Allah’ın Kur’an’da özelliklerini belirlediği örnek insan; dürüstlük, güvenilirlik, samimi ve ilkeli olmak sağlam karakterlik, doğru sözlülük, verdiği söze bağlılık, sorumluluk gibi özelliklere sahip olan kimsedir.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!